Na hlavný obsah

Tornáda u nás boli aj v minulosti, ich výskyt sa však mení. Bioklimatológ vysvetlil aj to, ako na tornádo reagovať

Zmeny klímy môžu priniesť tornáda na miesta, kde pred tým neboli.

Tornáda u nás boli aj v minulosti, ich výskyt sa však mení. Bioklimatológ vysvetlil aj to, ako na tornádo reagovať
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Počasie prekvapilo okrem Slovenska aj nášho južného suseda. Blízko našich hraníc v nedeľu (9. 6.) spozorovali tornádo. Bude tento jav čoraz bežnejší v strednej Európe a na Slovensku? O búrkach sme v relácii Aktuálne :24 hovorili s bioklimatológom Miroslavom Trnkom z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied Českej republiky.

Supercela je konvekčná búrka, ktorá sa od ostatných búrok líši tým, že sa točí okolo vlastnej osi. Vznik tornáda nesúvisí s intenzitou búrky, ale obvykle sú spojené práve so supercelami, vysvetlil Miroslav Trnka.

Pozrite si celý rozhovor s bioklimatológom Miroslavom Trnkom pre reláciu RTVS Aktuality :24. Prezradil v ňom viac o vzniku tornád na našom území:

Bioklimatológ pripomenul, že podobné meteorologické javy, ako je tornádo na našom území, sa diali už v minulosti. Klimatické zmeny nemusia hneď znamenať väčšie množstvo tornád, ale je možné, že sa budú vyskytovať na miestach, kde sa predtým nevyskytovali.

„To, čo ukazujú štúdie zaoberajúce sa zmenou klímy, je zaujímavá skutočnosť. Nám sa nezdá, že by počet tornád rástol minimálne v tých miestach, kde majú dlhodobé merania (napríklad v USA), ale rastie počet tornád mimo obvyklú dobu, často sa vyskytujú v skupinách a častejšie sa objavujú na miestach, kde sa pred tým nevyskytovali,“ priblížil Trnka.

Ak človek spozoruje tornádo, je dôležité uchýliť sa do miestnosti, ktorá je v dome najnižšie, najlepšie pod úrovňou terénu a bez okien. „Bohužiaľ, tornádo má takú ničivú silu, že s úplnou väčšinou stavieb si vie poradiť. Takže pokiaľ viem, tornádu sa vyhnem. Rozhodne ho nesledovať a čo najskôr varovať ostatných,“ priblížil Trnka.

Dodal, že ak sa niekto nachádza vo vysokej budove, je treba vyhľadať najnižšie miesto, ako je napríklad schodisková šachta alebo pivnica, ktorá nemá okná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko