Na hlavný obsah

Z. Čaputová má spôsob vyjadrovania, ktorý sme v Česku od čias V. Havla nezažili, povedal politológ

Slovensku dala medzinárodnú prestíž a viditeľnosť.

Z. Čaputová má spôsob vyjadrovania, ktorý sme v Česku od čias V. Havla nezažili, povedal politológ
Ide o Čaputovej poslednú zahraničnú cestu vo funkcii prezidentky SR. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Zuzana Čaputová bola v čase jej nástupu do prezidentskej funkcie pre mnohých Čechov obrovským kontrastom k vtedajšiemu českému prezidentovi Milošovi Zemanovi. Povedal to pre Aktuálne :24 politológ Jiří Pehe počas Čaputovej rozlúčkovej návštevy Českej republiky.

„Bola to žena s liberálnymi postojmi, ktorá sa nebála hovoriť otvorene a má spôsob vyjadrovania, ktorý sme v Čechách od čias Václava Havla nezažili,“ priblížil Pehe. Dodal, že Zuzana Čaputová je u väčšiny Čechov dodnes populárna.

Pre mnohých Čechov bola povzbudením

Prvá ženská prezidentka dala podľa politológa Slovensku medzinárodnú prestíž a viditeľnosť. „Kam prišla, tam sa o ňu zaujímali médiá. Bola s úctou vnímaná množstvom politikov. Hájila svoje hodnoty, ktorými sú boj za ľudské práva a rovnosť menšín, a to, že s tým dokázala vyhrať a zastávať funkciu dôstojne, to bolo pre mnohých Čechov povzbudením,“ priblížil.

Podľa Jiřího Peheho sa ukázalo, že sa na prezidentskú funkciu nie úplne hodí. „Nemá určité predpoklady, ktoré sú nevyhnutné v súčasnej politike, ktorá je až brutálna,“ vysvetlil.

Nepovažuje to však za Čaputovej slabinu. „Je to niečo, čo ju charakterizuje v ľudskom zmysle ako osobnosť,“ dodal. Jej rozhodnutie neuchádzať sa druhýkrát o prezidentské kreslo chápe. „Aj české médiá chápali, že nechce ďalej čeliť útokom, ponižovaniu a rozhodla sa slobodne, že do druhého obdobia už ísť nechce,“ skonštatoval.

Pozrite si fotogalériu z oficiálneho privítacieho ceremoniálu Zuzany Čaputovej na Pražskom hrade:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko