Na hlavný obsah

Z. Čaputová sa tesne pred nástupom do úradu dozvedela, že jej dcéra má nádor na mozgu. Zvažovala, či funkciu vôbec prijať

Svoje pocity opísala v knihe s českým novinárom Erikom Taberym.

Z. Čaputová sa tesne pred nástupom do úradu dozvedela, že jej dcéra má nádor na mozgu. Zvažovala, či funkciu vôbec prijať
Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová si počas svojho mandátu prešla viacerými krízovými a zlomovými momentami – pandémia koronavírusu, zmeny vlád, vojna na Ukrajine. Jeden z najťažších momentov si však prežila tesne predtým, ako vôbec do Prezidentského paláca nastúpila.

Týždeň pred inauguráciou v júli 2019 berie Zuzana Čaputová svoju staršiu dcéru Leu k lekárovi, pretože v škole na telesnej výchove zle doskočila. Idúcky vezme k lekárovi aj svoju mladšiu dcéru Emmu. Tá sa často sťažuje na bolesti hlavy.

Lea bola v poriadku, Emma však nie. Našli jej nádor na mozgu. V tejto situácii sa musela Čaputová rozhodnúť, či nastúpi do funkcie, alebo sa jej vzdá. Pozadie posledných dní pred začiatkom jej mandátu opisuje v knihe rozhovorov so šéfredaktorom českého týždenníku Respekt Erikom Taberym. Stretávali sa spolu počas viac ako dvoch rokov.

Bývalá prezidentka sa novinárovi zdôverila aj s tým, že počas svojho mandátu navštevovala psychológa. Opísala mu aj to, prečo sa rozhodla ďalej nekandidovať.

Čaputová z role prezidentky nemohla vystúpiť celých päť rokov. Stala sa ženou, do ktorej si mnohí premietali svoje frustrácie aj nenaplnené nádeje. Práve takto sa ju snažil spoznať a pochopiť Erik Tabery. Ako ženu vo vrcholovej politike, matku dcér, na ktoré útočili iní politici, prezidentku, ktorá viedla krajinu počas pandémie koronavírusu a v dobe, kedy susednú krajinu zasiahla vojna.

„Myslím, že po prečítaní knihy verejnosť uvidí mnohé udalosti v novom svetle. Snažil som sa klásť otázky tak, aby boli zaujímavé pre každého čitateľa, teda aj pre tých, ktorí sa slovenskou politikou toľko nezaoberajú. Ak chcete lepšie pochopiť, aké to je byť na vrchole politickej moci, a navyše ženou, je táto kniha práve pre vás,“ opísal svoje dielo Erik Tabery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko