Na hlavný obsah

Z dovoleniek si privážame stále viac cigariet a alkoholu nelegálne. Sú na to kvóty

Oproti minulému roku o tretinu stúpli porušenia predpisov.

Z dovoleniek si privážame stále viac cigariet a alkoholu nelegálne. Sú na to kvóty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podľa košických colníkov oproti minulému roku výrazne narástol počet nezákonne letecky dovezeného tovaru. Ide hlavne o tabakové výrobky a alkohol. Alkohol z dovolenky na pamiatku či ako darček pre rodinu alebo lacné cigarety sú často lákadlom pre turistov.

„Pobočka colného úradu letisko zistila za posledné dva mesiace 58 porušení colných predpisov. Z toho boli tri z nich kvalifikované ako trestné činy. Oproti rovnakému obdobiu minulého roku, ide o trojnásobný nárast počtu prípadov porušenia colných predpisov,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

Privážanému tovaru z dovoleniek sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Ak prechádzame na letiskách zeleným pruhom a nenahlásime prevoz tabakových výrobkov či alkoholu, potvrdzujeme tým, že nemáme nič na preclenie. Pri colnej kontrole batožiny však prekročenie povoleného množstva hneď na letisku odhalia. Cestujúci sa dopúšťa colného priestupku nezákonného dovozu tovaru.

„V týchto prípadoch ozbrojení príslušníci finančnej správy z košického letiska tovar prevyšujúci množstevný limit zaistia, neprepustia do voľného obehu a uložia pokutu v blokovom konaní,“ pokračovala Daňková.

Cestujúci lietadlom si musia vždy dať pozor na to koľko alkoholu či cigariet si z dovolenky privezú. Na Slovensku sa povoľuje maximálne liter tvrdého alkoholu a 200 kusov cigariet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika