Na hlavný obsah

Za raketový útok v Sevastopole nesú zodpovednosť Spojené štáty, tvrdí Rusko

Pri ukrajinskom útoku na toto mesto zahynuli traja ľudia.

Za raketový útok v Sevastopole nesú zodpovednosť Spojené štáty, tvrdí Rusko
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (23. 6.) uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, nesú predovšetkým zodpovednosť za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Moskvou dosadený gubernátor mesta Sevastopol Michail Razvožajev predtým uviedol, že pri ukrajinskom raketovom útoku na toto mesto zahynuli traja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa a približne 100 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

„Zodpovednosť za úmyselný raketový útok na mierumilovných obyvateľov Sevastopolu nesie predovšetkým Washington. Ten dodal tieto zbrane Ukrajine,“ napísalo ministerstvo na platforme Telegram.

Kúsky šrapnelov zranili ľudí

Sevastopol je prístavným mestom a námornou základňou na brehu Čierneho mora na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Krym je pravidelným terčom paľby z Ukrajiny, počet obetí a zranených z nedele je však nezvyčajne vysoký, píše agentúra AFP.

Razvožajev ďalej uviedol, že Ukrajina odpálila päť rakiet, ktoré ruská protivzdušná obrana zachytila nad Čiernym morom. Ich fragmenty však dopadli na pevninu a kúsky šrapnelov spôsobili ľuďom zranenia.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu podľa agentúry Reuters uviedlo, že Ukrajina útočila na „civilnú infraštruktúru mesta Sevastopol s taktickými strelami ATACMS dodanými USA a vybavenými kazetovými hlavicami“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet