Na hlavný obsah

Štát začal vyplácať rodičovský dôchodok. Rekordér si prilepší o takmer 2 500 eur

Jeho priemerná ročná výška je 338,4 eura.

Štát začal vyplácať rodičovský dôchodok. Rekordér si prilepší o takmer 2 500 eur
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Rodičovský dôchodok na rok 2024 sa začal vyplácať v pondelok (3. 6.). Jeho priemerná ročná výška dosiahne 338,4 eura. Niektorí seniori dostanú peňazí menej, iní viac. Informoval o tom minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Dôchodcom príde štandardný dôchodok v jednej platbe, v druhej rodičovský dôchodok, ktorý sa vypláca jednorazovo.

Najvyšší ročný rodičovský dôchodok dostane len jeden poberateľ s desiatimi pracujúcimi deťmi, a to vo výške 2 439,6 eura. Najnižší ročný rodičovský dôchodok štát vyplatí vo výške 1,20 eura. Takýto príspevok dostane 1 597 poberateľov.

Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa je podľa rezortu 23,5 eura, priemerná 15 eur. Tento rok použije štát na vyplatenie rodičovského dôchodku viac ako 307 miliónov eur.

Rezort práce predstavil aj novinku, vďaka ktorej si budúci dôchodca môže overiť výšku svojho dôchodku v budúcnosti. Podľa Tomáša sa novinka zatiaľ týka len starobného dôchodku, ale funkcie sa budú rozširovať aj o predčasný dôchodok.

Pozrite si celú tlačovú besedu rezortu práce, na ktorej minister Erik Tomáš informoval o rodičovských dôchodkoch a novinkách v elektronickom účte poistenca:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika