Na hlavný obsah

Začiatok oslobodenia, ale aj posolstvo do budúcna: Prečo má vylodenie v Normandii svoj význam aj po 80 rokoch?

S historikom sa o oslavách rozprávala Elena Seeber.

Začiatok oslobodenia, ale aj posolstvo do budúcna: Prečo má vylodenie v Normandii svoj význam aj po 80 rokoch?
Záber z osláv 80. výročia vylodenia v Normandii. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku vo štvrtok (6. 6.) vrcholili oslavy 80. výročia od Dňa D, kedy sa britskí, americkí a kanadskí vojaci vylodili v Normandii. Podľa francúzskeho historika Jacquesa Rupnika má udalosť svoj význam dodnes.

V súčasnosti téma rezonuje aj pre to, že sa na opačnom konci Európy odohráva iná vojna, ktorú Rusko vedie na území Ukrajiny od februára 2022.

I keď sa v období, kedy sa operácia Overlord uskutočnila, Francúzi pokúšali o prevrat, až vojenská akcia spustila oslobodzovanie Francúzska. Rupnik tiež pripomenul druhé vylodenie na juhu krajiny, na ktorom spolupracovali aj francúzske vojská.

„Všetci to chápu ako začiatok oslobodenia, ale aj ako výzvu do súčasnosti. Nie sú to len historické oslavy vylodenia a pocta obetiam. Ide aj o príležitosť dať súvislosti s dnešnou dobou a myslím si, že v Normandii vo štvrtok o to pôjde všetkým,“ uviedol historik českého pôvodu.

Rupnik tiež pripomenul aj iný význam tohto výročia a to fakt, že ide o posledné oslavy s priamymi účastníkmi operácie Overlord. V tom čase mali zhruba 20 rokov, teraz mnohí, už 100-roční, prišli na oslavy na vozíkoch. Ľudia ich na slávnostiach vítali obrovskými potleskami.

Oslavám vylodenia v Normandii sa v Správach RTVS venoval Matúš Havlík:

Nezhody medzi partnermi

Operácia Overlord uspela vďaka dobrej stratégii a dostatočnému množstvu síl, skonštatoval Jacques Rupnik. Američania a Briti tiež nevedeli, v akom stave bude Francúzsko po okupácii. USA tiež mali na Francúzsko zálusk.

„Mali plán, že oni budú Francúzsko spravovať. Tomu zabránil Charles de Gaulle, ktorý sa proti tomu jasne postavil. Urobil všetko pre to, aby Paríž oslobodili francúzski vojaci, aby tam dorazili skôr než Briti alebo Američania,“ pokračoval Rupnik. Vágne predstavy Američanov tak zostali nenaplnené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet