Na hlavný obsah

Začína sa boj s komármi: Hlavné mesto proti nim nasadilo aj špeciálny dron

Výdatné dažde im vytvorili ideálne podmienky na množenie.

Začína sa boj s komármi: Hlavné mesto proti nim nasadilo aj špeciálny dron
Bratislava bojuje s komármi aj špeciálnym dronom. Foto: RTVS

Výdatné dažde, mláky a zaplavené oblasti znamenajú ideálne podmienky na množenie komárov. Magistrát Bratislavy proti nim nasadil selektívny larvicíd. Zárodky komárov zabíja priamo v liahniskách. V stredu (12. 6.) sa do boja s nepríjemným hmyzom v bratislavskej Petržalke nasadili poľnohospodársky dron.

Operátor trasu naplánuje, naprogramuje dron a ten potom roznáša selektívny larvicíd priamo do vody k larvám. Látka zabíja iba larvy komárov a pre ostatné živočíšne druhy je neškodná.

Boj s komármi v Bratislave v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov monitorovala redaktorka Natália Krížová:

„Na aplikáciu danej látky používame špeciálne poľnohospodárske drony. Musím sledovať, kde sa nachádza daný dron. Keby nastala nejaká neočakávaná situácia, musíme zasiahnuť. Je vo výške 15 metrov a v diaľke 600 metrov od nás,“ opísal zásah operátor dronu Detonix Ján Fehér.

„Drony prichádzajú do úvahy v prípade tejto povodňovej situácie a voda sa vylieva na územie. Vtedy je hlavne priestor na drony,“ pokračoval koordinátor regulácie komárov Michal Stano.

Bratislava zasahuje od februára

Zásahy proti komárom robí hlavné mesto už od februára tohto roka, kedy sa začali objavovať prvé larvy.

„Vykonávame monitoring pravidelný, čiže máme nejakú evidenciu takýchto potenciálnych liahnísk, kde sa môžu vyskytovať. Tam v pravidelných intervaloch chodíme odoberať vzorky vody, kde sledujeme počet lariev a ich umiestnenie v teréne a prípadne samozrejme aj ich štádium,“ pokračoval Michal Stano.

Zásahy proti larvám nemôžu robiť vo všetkých lokalitách. Larvicíd sa nesmie použiť v najprísnejšom ochrannom pásme, blízko zdrojov pitnej vody, ale nemôžu ho aplikovať ani na súkromných pozemkoch. Aj tam vie však mesto pomôcť.

„Sú k dispozícii tablety BTI, ktoré sú dostupné jednak na magistráte aj na miestnych úradoch všetkých mestských častí, kde si ich ľudia vedia vyzdvihnúť a aplikovať na svojich pozemkoch do sudov s vodou, jazierok. Takýmto spôsobom eliminovať ten počet komárov,“ uviedol hovorca magistrátu Bratislavy Peter Bubla.

Mesto Bratislava má tento rok za sebou už päťtisíc monitoringov liahnísk a okolo tristo zásahov. Bojovať proti komárom budú do konca sezóny ich liahnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko