Na hlavný obsah

Zakladateľ portálu Wikileaks Julian Assange opustil väzenie v Británii. S úradmi USA sa dohodol na priznaní viny

Assange sa vráti do Austrálie.

Zakladateľ portálu Wikileaks Julian Assange opustil väzenie v Británii. S úradmi USA sa dohodol na priznaní viny
Na snímke Julian Assange. Foto: TASR/AP

Portál Wikileaks v utorok (25. 6.) uviedol, že jeho zakladateľ Julian Assange opustil väzenie v Británii, kde bol doposiaľ zadržiavaný, a odletel z krajiny. K oznámeniu došlo krátko po zverejnení informácií, podľa ktorých sa Assange po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži. To mu umožní návrat domov do Austrálie. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

Assange podľa portálu odcestoval z Británie z letiska Stansted ešte v pondelok popoludní. „Julian Assange je voľný,“ uvádza sa v príspevku na účte Wikileaks na platforme X.

„Z väzenia Belmarsh s maximálnym stupňom ochrany odišiel v pondelok 24. júna v ranných hodinách po tom, čo tam strávil dovedna 1 901 dní. Kauciu mu udelil londýnsky najvyšší súd a popoludní nastúpil na palubu lietadla na letisku Stansted a odletel z Británie,“ dodáva portál.

Po príspevku zverejnil Wikileaks aj krátke video, na ktorom vidieť zrejme Assangea, ako ho prevážajú na letisko a ako nastupuje do lietadla, píše DPA.

Portál krátko predtým uviedol, že Assange predstúpi pred federálny súd na súostroví Severné Mariány v Západnom Tichomorí a prizná sa k obvineniam zo sprisahania za účelom nezákonného získavania a šírenia utajovaných informácií o národnej obrane USA. Vyplýva to zo súdneho dokumentu, ktorý podalo americké ministerstvo spravodlivosti.

Podľa očakávania bude odsúdený na 62 mesiacov väzenia. To je čas, ktorý vo väzení už strávil a po vyslovení rozsudku sa vráti domov do Austrálie. Pojednávanie sa uskutoční v stredu o deviatej hodine ráno miestneho času (01.00 h SELČ), spresňuje Reuters.

Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet