Na hlavný obsah

Zákony o mimovládkach aj o vplyvoch na životné prostredie sa prekladajú. Poslanci ich prerokujú na jeseň

Novely prekladajú na septembrovú schôdzu.

Zákony o mimovládkach aj o vplyvoch na životné prostredie sa prekladajú. Poslanci ich prerokujú na jeseň
Zľava, jeden z predkladateľov zákona o mimovládkach Rudolf Huliak (SNS) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: TASR/Pavol Zachar, koláž RTVS

Poslanci v utorok (11. 6.) na žiadosť poslanca Adama Lučenského (SNS) presunuli rokovanie o novele zákona mimovládkach na 10. septembra. A to z dôvodu pokračujúcich rokovaní o tomto zákone.

Podľa novely mali neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby povinne zverejňovať informácie o daroch a darcoch, ak ich výška presiahne zákonom stanovenú hodnotu.

Predkladatelia zákona z SNS Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová, Milan Garaj a Adam Lučanský tvrdia, že sa novelou zvýši transparentnosť financovania mimovládnych neziskových organizácií.

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) posunutie rokovania o zákone na septembrovú schôdzu privítalo. Avšak vyzvalo koalíciu na jeho úplné stiahnutie, uviedla to predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková. Novelu označili za „dôkaz diletantizmu vládnej koalície“.

“Ak chce vláda robiť zásadné zmeny vo fungovaní mimovládnych organizácií, návrh by mal prejsť riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, aby mohli byť zapracované výhrady rôznych subjektov,” myslí si Plaváková. 

Podľa poslanca za PS Ondreja Prostredníka vedie nálepkovanie mimovládok k stigmatizácii, čo vystavuje ich pracovníkov nenávisti a útokom. Podľa poslankyne Zuzany Števulovej (PS) bol návrh len predvolebným divadlom národniarov, ktoré „našťastie nezapôsobilo“.

Zákon o EIA

Na september sa presúva aj rokovanie o vládnej novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Presunul ju Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS).

Novela zákona EIA sa má podľa šéfa envirorezortu ešte prekonzultovať s Európskou komisiou (EK). Novela by mala priniesť odstránenie a úpravu procesov v zmysle upozornení EK.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) po zasadaní výboru informovala, že najväčšou hrozbou novely zákona o EIA je, že verejnosť, ale aj samosprávy stratia právo zúčastňovať sa na drvivej väčšine posudzovaní.

„Minister sa nakoniec rozhodol kontroverzný zákon posunúť na septembrovú schôdzu parlamentu. Keby nebolo nášho tlaku, konštruktívnej kritiky a využívania všetkých parlamentných nástrojov vrátane obštrukcie, zákon by už bol schválený. Minister teraz získava čas na odstránenie najproblematickejších úsekov zákona a avizovanú konzultáciu s EK,“ uviedla podpredsedníčka za PS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko