Na hlavný obsah

Zákon o STVR má v rukách prezident, zaoberať sa ním bude budúci týždeň. Ústavný právnik tu vidí problém

Prezident pri rozhodovaní o zákone nechce podliehať emóciám.

Zákon o STVR má v rukách prezident, zaoberať sa ním bude budúci týždeň. Ústavný právnik tu vidí problém
Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave. Foto: RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má zaniknúť v nedeľu (30. 6.), posledný júnový deň. Aby sa tak stalo, nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase musí podpísať prezident.

Peter Pellegrini povedal, že na jeho preštudovanie potrebuje čas. Je zrejmé, že do pondelka (1. 7.), kedy má zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) nadobudnúť účinnosť, to stihnúť nemusí. Ústavný právnik tu vidí problém.

Prezident pri rozhodovaní o zákone o STVR nechce podliehať mediálnemu tlaku ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva. Zákonom sa bude zaoberať na budúci týždeň.

„Považujem za dôležité podrobne sa oboznámiť so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, kedy je zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať,“ uviedol prezident písomnom stanovisku.

Zákonu o STVR sa v Správach RTVS venovali redaktori Jakub Horáček a Silvester Roštár:

Prezident postupuje bežne

Peter Pellegrini postupuje bežne. Podľa legislatívy si môže na preštudovanie zákona a toho, či ho podpíše alebo vetuje, zobrať pätnásť dní.

„Chyba nastala na úrovni parlamentu pri schvaľovaní zákona. Termín účinnosti sa nastavil tak, že pán prezident nedostal plných pätnásť dní na to, aby sa rozhodol. Národná rada ako keby naháňala pána prezidenta,“ povedal ústavný právnik Vincent Bujňák.

Ak by mal zákon o novej podobe verejnoprávnej televízie a rozhlasu nadobudnúť účinnosť v pondelok, hlava štátu by ho musela podpísať najneskôr v nedeľu.

„Väčší priestor pre prezidenta by bol adekvátny, ak by nič o tom zákone nevedel. Peter Pellegrini ešte ako šéf Hlasu bol pri príprave tohto zákona a nevyjadroval zásadnejšie výhrady. On predsa názor musel mať,“ povedal poslanec Roman Michelko (SNS).

„Ja som už spomínal, že tam vidíme problém v kolízii s ústavou. Vieme si predstaviť, že by sme iniciovali podanie na Ústavný súd SR,“ priblížil poslanec Jozef Hajko (KDH). Ústavný právnik hovorí, že ak by Peter Pellegrini odobril zákon v pondelok, bolo by neskoro.

„Ak by pán prezident podpísal zákon v pondelok, tak už by to bol 1. júl a jednoducho by to nesedelo s ústavným imperatívom, že zákon má nadobudnúť najprv platnosť a až potom účinnosť,“ vysvetlil Bujňák.

Možný odsun termínu účinnosti

V minulosti došlo k tomu, že istý zákon bol najprv účinný a až po niekoľkých dňoch vstúpil do platnosti a bol publikovaný v Zbierke zákonov.

Vtedy zákon skončil na Ústavnom súde. A ten rozhodol o jeho neúčinnosti. RTVS by týmto spôsobom ku koncu júna nezanikla. Hlava štátu môže tiež zákon nepodpísať a vrátiť ho späť do parlamentu s pripomienkou.

„Národná rada vie túto pripomienku zapracovať do schváleného zákona a môže termín účinnosti odsunúť napríklad na prvého augusta. S čím by vedeli dobehnúť všetky procesy,“ dodal Bujňák.

Či RTVS v nedeľu skončí alebo bude pár týždňov či mesiacov fungovať ďalej, má v tejto chvíli v rukách prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko