Na hlavný obsah

Zákon o STVR sme navrhli tak, aby sa dal ťažko spochybniť na Ústavnom súde, tvrdí R. Michelko

Opozičný poslanec M. Šipoš avizuje isté kroky proti zákonu.

Zákon o STVR sme navrhli tak, aby sa dal ťažko spochybniť na Ústavnom súde, tvrdí R. Michelko
Zľava Michal Šipoš a Roman Michelko. Foto: RTVS

Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorý od júla nahradí súčasný Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Romana Michelka (SNS) navrhli tak, aby sa dal ťažko spochybniť na Ústavnom súde SR. Povedal to v politickej diskusii RTVS O 5 minút 12.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš však avizoval isté kroky proti tomuto zákonu.

„My môžeme robiť všetko, čo nám zákon dovoľuje. Môžeme to podať na Ústavný súd SR, môžeme robiť protesty pred Prezidentským palácom, či upozorňovať na to v parlamente. A to aj budeme robiť,“ povedal v tradičnej nedeľnej diskusii RTVS v netradičnom formáte.

Netradičný formát diskusie

Najskôr moderátorka Marta Jančkárová diskutovala s Romanom Michelkom, ktorého neskôr vystriedal Michal Šipoš.

Dôvodom bolo, že Michelko odmietol diskutovať so Šipošom. „Nejde o pána Šipoša, ale o základný princíp. Dohodli sme sa, že s takým útvarom, ako je hnutie Slovensko, nemá zmysel diskutovať,“ vysvetlil Michelko.

Predstavitelia hnutia Slovensko podľa Michelka pravidelne dokazujú, že nedokážu diskutovať konštruktívne a vecne. S tým nesúhlasí Michal Šipoš. „Sú to ľudia, ktorí sa boja ísť s predstaviteľmi nášho hnutia do konfrontácie, a rozhodli sa, že nás vykážu zo všetkých relácií,“ reagoval Šipoš.

Tvrdil tiež, že predstavitelia vládnej koalície majú „nadštandardné vzťahy“ s majiteľmi súkromných médií. „Vedia, že majú podmanené súkromné televízie a chcú politicky ovládnuť aj verejnoprávnu diskusiu,“ povedal Šipoš.

Michelko si priznal chybu

Kritizoval najmä spôsob, akým koaliční poslanci a vláda presadili zmeny v RTVS, ktorý nazval „brutálnym“. Na post generálneho riaditeľa novej verejnoprávnej inštitúcie si podľa neho dosadia „svojich ľudí“, ktorí budú rozhodovať o tom, kto bude chodiť do politických diskusií a kto ich bude moderovať.

Narážal tým na video, na ktorom Michelko pred ľuďmi otvorene hovoril o tom, že „v októbri už Jančkárku a Makaru neuvidíte“. Michelko sa za video v relácii ospravedlnil. „Keď urobí politik niekedy chybu, má si ju vedieť aj priznať,“ povedal.

Uistil tiež, že on ani žiadny iný politik nebude rozhodovať o tom, kto bude viesť politické diskusné relácie. „Bude to na legitímnom riaditeľovi, ktorý vyjde z verejného výberového konania, na manažmente a na šéfovi spravodajstva a publicistiky, kto bude robiť aké relácie,“ priblížil Michelko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko