Na hlavný obsah

Zákony sa schvaľujú bez diskusie a ešte horšie ako počas pandémie, tvrdia odborníci

Koaliční poslanci hovoria o potrebe zrýchleného procesu schvaľovania.

Zákony sa schvaľujú bez diskusie a ešte horšie ako počas pandémie, tvrdia odborníci
Poslanci v rokovacej sále parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zákony sa v parlamente schvaľujú bez diskusie a ešte horšie ako počas pandémie koronavírusu. Upozorňuje na to organizácia Via Iuris. Podľa nej súčasná vláda od nástupu prijala v skrátenom legislatívnom procese takmer 60 percent zákonov.

Doteraz tento negatívny rekord držal kabinet Igora Matoviča a neskôr Eduarda Hegera. Via Iuris tvrdí, že dnešná koalícia nerešpektuje demokratické procesy tvorby legislatívy, čo sa môže negatívne prejaviť v budúcnosti.

„Robíme to pre to, aby sme čím skôr uľahčili život občanov Slovenskej republiky,“ vysvetlil poslanec Rudolf Huliak (SNS). Dodal, že po predošlej vláde zostali „zanedbané veci“.

„Ak sa pozriete na tie zákony, ktoré sme prijímali my v skrátenom legislatívnom konaní, väčšina z nich boli krízové opatrenia, napríklad opatrenie na pomoc a podporu ľudí s energiami,“ reagovala poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, za ľudí).

Takisto to podľa jej slov boli opatrenia, ktoré odporúčal krízový štáb. „Situácia sa menila zo dňa na deň, bolo ich treba prijať hneď,“ dodala. Zákony, ktoré prijíma v skrátenom legislatívnom konaní súčasná koalícia, podľa nej nemajú žiadne opodstatnenie na zrýchlený proces.

„Asi všetci vidíme, že žijeme mimoriadnu dobu, ale strana Hlas-SD presadzovala v predvolebnom programe, že budeme robiť a toto je výsledok. Odkedy sme prišli do parlamentu a do vlády zasadli naši ministri, vyhrnuli sme si rukávy a toto je výsledok,“ povedal poslanec Hlasu-SD Samuel Migaľ.

Taktiež spomenul predošlú vládu. „Netreba zabúdať na to, čo napáchala predchádzajúca vláda na Slovensku. Bez toho, aby sme to čo najskôr opravili, to nejde,“ dodal.

Riadny legislatívny proces má opodstatnenie

Poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) si myslí, že súčasná vláda neplní svoj predvolebný sľub o ukončení chaosu. „Robia to isté. Je to odkaz aj na to, že nemáme predsedu Národnej rady SR, ale aj na to, že zákony schvaľujeme mírnix dírnix,“ povedal.

Riadny legislatívny proces podľa Valáška má svoje opodstatnenie. „Chráni republiku pred škodami, ktoré vedia napáchať poslanci a poslankyne a chráni aj vládu pred reputačnou hanbou,“ uviedol.

Situácia na Slovensku podľa poslanca Dušana Jarjabka (Smer-SD) nie je štandardná, najmä po atentáte na premiéra. „Je tu veľmi vážny dôvod na to, aby sme sa nad všetkým zamýšľali hneď, rýchlo aj v zrýchlenom konaní, ak treba,“ dodal.

Postoje poslancov a poslankýň Národnej rady SR pre Aktuálne :24 zisťovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko