Na hlavný obsah

Zamestnanci RTVS protestovali proti zákonu o STVR: V tejto chvíli je to možno to posledné, čo môžeme urobiť

Ministerka považuje iniciatívu za politický protest.

Zamestnanci RTVS protestovali proti zákonu o STVR: V tejto chvíli je to možno to posledné, čo môžeme urobiť
Protest zamestnancov RTVS. Foto: RTVS

Na protest proti prijatiu zákona o STVR opäť vyšla do ulíc časť zamestnancov RTVS. Sprievod prešiel od Slovenského rozhlasu k Národnej rade. Ministerka kultúry iniciatívu zamestnancov považuje za politický protest organizovaný súčasným vedením telerozhlasu a niektorými politickými stranami. Zamestnanci aj generálny riaditeľ RTVS takéto nálepkovanie odmietajú.

Zamestnanci RTVS aj v deň schvaľovania zákona o STVR prišli vyjadriť svoj nesúhlas.

„Myslím si, že v tejto chvíli už je to možno to posledné, čo môžeme urobiť, prísť sem a ukázať, že nesúhlasíme s týmto návrhom zákona. Príde mi absurdné, keď sa vám niekto snaží zničiť vašu prácu. Vidíme zatiaľ, že ľudí, ktorých dosadzujú, že to nie sú úplne najkompetentnejší a najšikovnejší ľudia,“ uviedli štrajkujúci zamestnanci.

Protestu zamestnancov proti zákonu o STVR sa v Správach RTVS venovala Andrea Šeligová:

„Zbytočný je samotný zákon, ktorý z 95 percent neprináša nič nové. To, čo nové prináša, tak to je to, proti čomu protestujeme aj dnes,“ skonštatoval člen štrajkového výboru Tomáš Bartoněk.

Vznik dozornej rady a etickej komisie

Ide o zriadenie dozornej rady STVR, ktorú nominuje ministerstvo kultúry a parlament, ako aj vznik novej etickej komisie, ktorá by mala mať právomoc zasahovať do tvorby relácií a vysielania televízie a rozhlasu. Ministerka kultúry iniciatívu zamestnancov označila za politickú.

„Ide len a len o zachovanie súčasného vedenia, ktoré s protestujúcimi skupinami spolupracuje a činnosť koordinuje. Vedenie RTVS a organizátori protestov zavádzajú verejnosť, keď hovoria o ohrození nezávislosti a slobody práce zamestnancov a spolupracovníkov až deštrukcie demokracie,“ vyhlásila ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS).

„Určite to nie je žiadna akcia koordinovaná s nejakými politickými stranami, je to slobodný názor zamestnancov. Nám len oznamujú, v podstate to, kedy štrajk bude a akú formu oni si zvolili,“ informoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Nespokojní zamestnanci avizujú, že po schválení zákona sa obrátia aj na prezidenta, aby zákon o STVR nepodpísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko