Na hlavný obsah

Zariadenia pre deti so zdravotným postihnutím dostanú viac peňazí. Od augusta si prilepšia o stovky eur

Od augusta získajú na dieťa mesačne o 800 eur viac.

Zariadenia pre deti so zdravotným postihnutím dostanú viac peňazí. Od augusta si prilepšia o stovky eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Centrá pre deti a rodiny, ktoré sa starajú o deti so zdravotným postihnutím, dostanú viac peňazí. Od augusta získajú na dieťa mesačne o 800 eur viac. Na Slovensku poskytujú takúto vysokošpecializovanú starostlivosť približne 500 deťom.

Centrum pre deti a rodiny sv. Jozefa sa stará o 16 detí. Aj keď im pomáhala Spišská katolícka charita, osem rokov bojovali o prežitie.

„Každý rok som myslela, že budeme musieť zatvoriť. Každý jeden rok, keď som si povedala, že už nevládzem bojovať, pracovať vkuse, hľadať finančné prostriedky a prosiť a presviedčať, že chcem pre tieto deti niečo výnimočné,“ povedala riaditeľka Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi Alexandra Hovancová.

Na Slovensku špecializovanú starostlivosť pre deti, o ktoré sa ich rodičia z rôznych dôvodov nemôžu postarať, poskytujú len dve z 31 neštátnych akreditovaných centier, a to v Spišskej Novej Vsi a v Turzovke.

Vyšším príspevkom pre deti so zdravotným postihnutím sa v Správach RTVS venovala Lea Hubová:

„Tieto deti si vyžadujú mimoriadne náročnú starostlivosť, najmä zodpovedajúce personálne zabezpečenie, materiálne vybavenie, ale aj nároky na externú odbornú pomoc – napríklad ak sú potrebné rehabilitácie,“ uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Štefánia Kačalková.

Podľa ministra neboli ich potreby reflektované

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) hovorí, že hoci tieto centrá žiadali o peniaze aj v predchádzajúcich rokoch, nikto ich potreby nereflektoval.

„Tieto deti naozaj napriek zdravotnému znevýhodneniu ukazujú, ako veľmi im chutí život a my ako štát naozaj musíme takýmto zariadeniam a deťom pomáha,“ vyhlásil minister Tomáš..

Maximálna suma finančného príspevku bola doposiaľ na úrovni 25-tisíc eur. Od 1. augusta sa navýši na takmer 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko