Na hlavný obsah

Zatiaľ čo odborníci sa od jeho slov dištancujú, národniari stoja za Petrom Kotlárom

V koalícii podľa R. Michelka s Kotlárom nie sú všetci spokojní.

Zatiaľ čo odborníci sa od jeho slov dištancujú, národniari stoja za Petrom Kotlárom
Splnomocnenec vlády Peter Kotlár. Foto: RTVS

V koalícii nie sú všetci spokojní s vyjadrením splnomocnenca vlády Petra Kotlára, že pandémia nebola. V diskusnej relácii O 5 minút 12 to povedal Roman Michelko zo SNS. Národniari svojho straníckeho kolegu podporujú. Odborníci sa od slov Petra Kotlára dištancujú.

Vyjadrenie splnomocnenca vlády Petra Kotlára, že pandémia nebola, považuje koaličný poslanec Roman Michelko za vytrhnuté z kontextu.

„Nespochybňoval, že ľudia na JIS-kách zachraňovali ľudí, nespochybňoval, že tieto veci sa tu diali. Len povedal, že má vážne pochybnosti, či to bola organika alebo či to bolo umelé,“ povedal Michelko.

Peter Kotlár tvrdí, že parametre ochorenia COVID-19 nespĺňajú definíciu pandémie, ale iba epidémie veľkého rozsahu.

„Epidémia sa vyskytuje v jednom state, v lokálnej oblasti, zasiahne určitý počet ľudí, trvá niekoľko týždňov. Definícia pandémie je, že ochorenie zasiahne veľmi širokú geografickú oblasť, kontinenty, výraznú časť ľudskej populácie a trvá niekoľko mesiacov,“ uviedla virologička Biomedicínskeho centra SAV Tatiana Betáková.

Vyjadreniam splnomocnenca vlády Petra Kotlára sa v Správach RTVS venovali redaktori Veronika Čokinová a Jakub Horáček:

Umelo vytvorený vírus

Peter Kotlár tiež naznačil, že existujú dôkazy o tom, že vírus bol umelo vytvorený. Odvoláva sa na amerického doktora Richarda Fleminga.

„Je možné, že sa postupne dostaneme k tomu, že niekto vyrábal vírus z troch rôznych vírusov,“ povedal Kotlár. Autor, ktorého spomína splnomocnenec vlády, patrí podľa virológa medzi konšpirátorov o pandémii COVID-19. Rovnako tak aj ľudia, s ktorými Peter Kotlár spolupracuje na vyšetrení pandémie.

„Bohužiaľ, ten výber, ktorý zaznel, tak to je naozaj veľmi precízne vyselektovaný výber tých najznámejších na svetovej úrovni konšpirátorov v oblasti ochorenia COVID-19. Mám veľké obavy, ak sa obklopíme len takými ľuďmi, že protihlas nezaznie,“ priblížil virológ Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa.

„Pán Kotlár je symbol tejto vlády. Nerešpektujú sa odborníci, nerešpektujú sa lekári, imunológovia, ľudia, čo sa celý život tým zaoberajú,“ povedal v relácii O 5 minút 12 predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Ohradila sa aj ministerka

Voči vyjadreniam splnomocnenca vlády sa ohradili aj koaliční predstavitelia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hovorí o neúcte k pozostalým obetí pandémie. Kriticky na Petra Kotlára reagoval aj predseda zdravotníckeho výboru či štátny tajomník rezortu zdravotníctva.

„Ja som teda človek, ktorý sa veľmi silno orientuje na fakty a na dáta. Myslím si, že ten nárast v nadbytočných úmrtiach v rokoch 2020 až -2022 hovorí sám za seba. Čiže za mňa určite môžeme hovoriť o pandémii,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

„Netvrdím, že je absolútny konsenzus v rámci koalície, že sú všetci spokojní, ale poslanecký klub a strana zatiaľ stojí za Petrom Kotlárom,“ dodal Michelko.

Od vyjadrení Petra Kotlára sa dištancovala aj Slovenská lekárska komora. Považuje ich za neodborné a podľa komory urážajú obete vírusu aj zdravotníkov. Peter Kotlár sa voči tomu, že si obete koronavírusu neváži, ohradil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko