Na hlavný obsah

Záujem o cestovanie je veľký a podvodníci to chcú využiť: Po novom úradujú aj na sociálnych sieťach

Podvodníci aj naďalej oberajú ľudí o peniaze.

Záujem o cestovanie je veľký a podvodníci to chcú využiť: Po novom úradujú aj na sociálnych sieťach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zneužívajú mená známych cestovných kancelárií alebo ako údajní nováčikovia na trhu lákajú na bezkonkurenčne nízke ceny. Podvodníci aj naďalej oberajú ľudí o peniaze. S novými taktikami prichádzajú aj na internete. Slovenská obchodná inšpekcia ich však od júla odhalí jednoduchšie.

Záujem o cestovanie je veľký a podvodníci to chcú využiť. Podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA) ich pribúda. Rovnako tak aj ľudí, ktorí sa nechali oklamať.

„Dá sa hovoriť určite už o stovkách. Obávam sa, že tie čísla môžu byť aj vyššie,“ povedal prezident SACKA Roman Berkes.

Namiesto podvodných stránok úradujú po novom najmä na sociálnych sieťach. Buď vám ponúkajú, že vám dovolenku zorganizujú sami, alebo sa vydávajú za známe cestovné kancelárie.

„S nejakým nátlakom na rýchlu reakciu, pretože tá cena je garantovaná len určitých pár hodín alebo pár dní,“ dodal Berkes. „Aj si kúpite, aj pošlete peniaze, len potom tie peniaze idú úplne inými tokmi do zahraničia,“ priblížila riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

Bezpečnému cestovaniu sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Cestovné kancelárie sledujú inšpektori

Činnosť cestovných kancelárií a agentúr dlhodobo sleduje aj Slovenská obchodná inšpekcia. Na svojej stránke preto uvádza zoznam tých, ktoré sú spoľahlivé, ale aj takých, na ktoré si treba dať pri kúpe dovolenky pozor.

„Máme teraz zapísaných cestoviek v zozname, ale nie všetky podnikajú v súlade so zákonom. Nájdete tam aj tie zlé informácie o nich,“ uviedla Nadežda Machútová.

Obchodná inšpekcia ako orgán dozoru bude mať už od júla proti podvodníkom v rukách silnejšie nástroje. Bude vedieť napríklad prelomiť bankové tajomstvo, vďaka čomu ľahšie zistí vlastníka účtu, na ktorý oklamaní ľudia poslali peniaze.

Garanciou istoty pri výbere dovolenky je taká cestovná kancelária, ktorá je poistená proti insolventnosti. „V takom prípade je zájazd krytý. V prípade, že cestovná kancelária neposkytne tento zájazd z akéhokoľvek dôvodu, tak potom poisťovňa, samozrejme, klienta kompenzuje,“ vysvetlil Roman Berkes.

S podvodníkmi sa však môžete stretnúť aj na letisku, napríklad cestou na dovolenku. Varuje pred nimi Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ktorý odporúča, aby ste zvážili, na akú wifi sieť sa na ňom pripojíte.

„Útočník môže fingovať wifi na danom verejnom mieste, ktorá sa tvári ako regulérna a prostredníctvom takejto wifi získava vaše údaje, a to či už prihlasovacie, osobné či iné citlivé údaje,“ uviedol riaditeľ NBÚ Jaroslav Ďurovka. Ako sú napríklad čísla platobnej karty alebo prihlasovacie heslá do internet bankingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko