Na hlavný obsah

Záverečné súboje C-skupiny góly nepriniesli, Angličania ju vyhrali s dvoma gólmi v troch zápasoch

Slovinci postúpili z tretej priečky.

Záverečné súboje C-skupiny góly nepriniesli, Angličania ju vyhrali s dvoma gólmi v troch zápasoch
Angličan Bukayo Saka reaguje po neuznaní gólu. Foto: TASR/AP

Anglickí futbalisti postúpili do osemfinále ME ako víťazi C-skupiny. Stačila im k tomu aj bezgólová remíza so Slovinskom v záverečnom skupinovom dueli v Kolíne nad Rýnom. Slovinci sa do osemfinále prebojovali z tretej priečky tabuľky, vo vyraďovačke si zahrajú prvýkrát na významnom podujatí.

Futbalisti Dánska postúpili do osemfinále ME v Nemecku z druhej priečky C-skupiny. Rozhodla o tom
ich utorňajšia bezgólová remíza so Srbskom, vďaka ktorej Dáni nazbierali tri body. Pred Slovincov ich posunula lepšia bilancia v disciplinárnych bodoch (-6 vs. -7). Severanov čaká v osemfinále zápas s domácim Nemeckom.

Anglicko – Slovinsko

Angličania mali už pred zápasom istý postup. V boji o štvrťfinále sa stretnú s jedným z mužstiev z tretích miest, na meno súpera si ešte musia počkať. Slovinci nazbierali tri body za remízy, rovnako ako druhé Dánsko. Pri remíze vo vzájomnom zápase (1:1), rovnakom skóre (2:2), rovnakej bilancii v disciplinárnom hodnotení (obaja -6) rozhodlo v prospech severanov lepšie postavenie v poradí kvalifikácie ME 2024 (Dánsko 9., Slovinsko 15.).

Angličania nastúpili v porovnaní s predošlým zápasom s Dánskom (1:1) s jednou zmenou v zostave, keď Gallagher dostal na poste defenzívneho stredopoliara šancu namiesto Alexandera-Arnolda. Tréner Slovinska Matjaž Kek zostal verný rovnakej základnej jedenástke, aká nastúpila proti Dánsku (1:1) a Srbsku (1:1). Nechýbal v nej bývalý kanonier Slovana Šporar a ani ďalší útočník Šeško, ktorý sa stihol zotaviť po drobnom svalovom zranení.

Práve Šeško ako prvý v zápase upútal pozornosť – v 5. minúte sa dostal k hlavičke v pokutovom území, chýbala jej však intenzita. Angličania začali, podobne ako v predchádzajúcich zápasoch, bezducho. Až v 20. minúte naznačili svoj ofenzívny potenciál, keď predviedli strojovú kombináciu, no gól Saku neplatil pre ofsajdové postavenie Fodena. Albión sa snažil tlačiť dopredu, proti dobre sformovanej obrane súpera sa nevedel presadiť.

V 35. minúte Oblak bez problémov zneškodnil strelu Fodena z priameho kopu, o šesť minút neskôr Kane na zadnej žrdi tesne nedosiahol na center Trippiera. Hre Angličanov chýbal pohyb, ponuková činnosť a najmä myšlienka, za prvopolčasový výkon si vyslúžili piskot z tribún.

Druhé dejstvo začali aktívnejšie a zatlačili súpera. Finálna fáza však nebola podľa predstáv. V 58. minúte nápor favorita vygradoval neprehľadnou situáciou, ktorú zakončil Saka nožničkami, trafil len hlavu Šporara, ktorý sa zrútil k zemi. Z hrozivého stretu vyviazol bez zranenia. Slovinci sa spoliehali už len na brejky, v 68. minúte zastavil Guehi unikajúceho Šporara len za cenu žltej karty.

Hru Anglicka veľmi neoživili ani striedania, ich snaha stále narážala na organizovanú defenzívu súpera, ktorému bezgólový stav vyhovoval. V nadstavenom čase Kane vyzval na zakončenie Palmera, Oblak však jeho pokus zlikvidoval a tak sa skóre už nezmenilo. Remíza zaistila okrem Anglicka postup aj Slovincom.

Dánsko – Srbsko

Dáni nastúpili v porovnaní s predošlým duelom s Anglickom (1:1) s jednou zmenou v zostave. Do základu sa nezmestil Kristiansen, ktorého na ihrisku nahradil Bah. Na opačnej strane urobil tréner Stojkovič oproti stretnutiu so Slovinskom (1:1) viacero zmien, keď namiesto Vlahoviča poslal do hry Samardžiča a v základnej zostave nefigurovali ani Tadič či Mladenovič. V úvodných minútach bolo na oboch stranách cítiť dôležitosť zápasu.

Dominovali najmä pozorné defenzívy, pričom oba tímy sa sťahovali do hlbšieho bloku. Prvú väčšiu príležitosť priniesla 15. minúta a ujať vedenia sa mohli Dáni. Po centri Mähleho sa dostal do hlavičkového zakončenia Bah, ale v páde mieril mimo Rajkovičovu bránu.

Dánsky obranca ešte signalizoval faul, no minimálny kontakt nestačil na to, aby rozhodca Letexier odpískal penaltu. Následne prišli dva momenty Eriksena, keď najskôr pálil bez prípravy a poriadne natiahol Rajkoviča. O dve minúty neskôr sa zdalo, že Eriksen srbského brankára nachytal priamo z rohu, no lopta počas letu celým objemom opustila hraciu plochu.

Srbi sa snažili po zmene strán oživiť svoju statickú hru príchodom Tadiča a Joviča. Druhý menovaný predviedol v 53. minúte nábeh za obranu a po jeho zakončení si zrazil loptu do vlastnej brány Andersen.

Čiarový rozhodca však odmával Jovičovi ofsajdové postavenie, čo potvrdil aj systém VAR. Srbi potrebovali na postup bodovať naplno a ofenzívu posilnil v 67. minúte aj striedajúci útočník Vlahovič, hráč s najvyššou trhovou hodnotou v kádri Srbska. Gólový efekt to neprinieslo a Srbi sa s turnajom rozlúčili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport