Na hlavný obsah

Závory sa zdvihli, signalizácia prestala svietiť. Svedkovia opísali moment tragickej nehody vlaku a autobusu

Vodič autobusu bol podľa výpovedí skúsený.

Závory sa zdvihli, signalizácia prestala svietiť. Svedkovia opísali moment tragickej nehody vlaku a autobusu
Miesto tragickej dopravnej nehody. Foto: RTVS

Tragická zrážka vlaku s autobusom si vyžiadala sedem obetí a niekoľko ďalších zranených. Na mieste bolo mnoho svedkov, ktorí privolali záchranné zložky. Tragédia najviac zasiahla obec Semerovo.

Vlak eurocity vychádzal zo stanice Nové Zámky okolo 17. hodiny. Smeroval do Budapešti. Po pár minútach jazdy došlo k zrážke s autobusom. Náraz roztrhol autobus na dve časti, rušeň vlaku začal horieť.

„Videl som, že signalizácia bola spustená, závory padnuté a všetci sme stáli. Prešiel jeden vlak, myslím že od Štúrova, a potom po chvíli začali sa dvíhať znova závory. Prestala signalizácia svietiť asi tak myslím, že na tri – štyri sekundy,“ opísal svedok nehody Lukáš.

Svetelná signalizácia sa znovu spustila, keď už bol autobus na koľajisku. „Postupne vlak zastavil, nevedela som, čo sa stalo, a potom sme vyšli von a videli oheň a autobus,“ priblížil ďalší cestujúci.

„V momente som volal na 112, nech pošlú všetky sily. Asi do dvoch – troch minút tam boli na mieste,“ povedal svedok Lukáš.

Výpovede prítomných svedkov priniesla v Správach RTVS redaktorka Marína Opálková:

V čase nehody linkového autobusu Nové Zámky – Kolta v ňom bolo deväť cestujúcich aj s vodičom. Vo vlaku sa viezlo približne 200 ľudí. Najviac táto tragédia postihla neďalekú obec Semerovo.

„Čo máme potvrdené, zatiaľ máme šesť obetí z radov našich občanov a siedma obeť je zo susednej obce Čechy. Ale aj s tou sme mali viac-menej úzky vzťah. Odkedy sa píše história, kronika obce, odvtedy takúto veľkú tragédiu obec Semerovo nezažilo,“ reagoval starosta Semerova Peter Čelko.

Zo Semerova bol aj šofér autobusu

Starosta obce uviedol, že šofér autobusu je takisto rodákom zo Semerova a že ide o skúseného vodiča, čo potvrdil aj jeho zamestnávateľ. „Je to dlhoročný skúsený vodič, kolega, ktorý u nás pracuje od 1988 roku a má 53 rokov,“ informovala riaditeľka pre obchod a komunikáciu autobusovej spoločnosti Petra Helecz.

Svedok nehody hovorí, že vodič nemal šancu prichádzajúci rýchlik včas zbadať. „Je tam taká zákruta a je to neprehľadné. Sú tam proste konáre, stromy, jeho chyba to nemohla byť,“ ozrejmil svedok Lukáš.

„Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak, ktorý sa na nej objavil, tam nemal čo robiť,“ vyhlásil minister dopravy a výstavby Jozef Ráž ml.

Železničiari od rána upravujú okolie nešťastného priecestia, osádzajú novú svetelnú signalizáciu. Vlaky zatiaľ chodia po jednej koľaji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny