Na hlavný obsah

Zdravotníci denne čelia agresívnemu správaniu a útokom zo strany pacientov. Lekárska komora žiada vyššiu ochranu

V niektorých zariadeniach začal personál navštevovať kurzy sebaobrany.

Zdravotníci denne čelia agresívnemu správaniu a útokom zo strany pacientov. Lekárska komora žiada vyššiu ochranu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská lekárska komora (SLK) trvá na vyššej ochrane zdravotníkov. Chce iniciovať úpravu legislatívy. Súčasná je podľa komory nedostatočná. Lekári, sestry aj záchranári čelia denne verbálnym aj fyzickým útokom.

Zdravotníci Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) čelia takmer každý deň agresívnemu správaniu pacientov. K incidentom prichádza najčastejšie na centrálnych príjmoch.

„Často sú to verbálne útoky. Výnimkou však nie sú ani fyzické napadnutia, dôsledkom ktorých sme približne v piatich prípadoch riešili aj vážnejšie zranenia u našich zdravotníkov. Napríklad zlomenina ruky alebo vykĺbenie ramena,“ prezradila hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Zdravotníkov nemocnice po novom chráni bezpečnostná služba. V iných zariadeniach začal personál navštevovať kurzy sebaobrany. Podľa lekárskej komory to problém s narastajúcimi útokmi nerieši.

Ochrane zdravotníkov sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

„Chceme iniciovať aj úpravu legislatívy, ktorá zabezpečí zvýšenú ochranu zdravotníkov v súvislosti s výkonom ich povolania. V súčasnosti platná legislatíva, vďaka ktorej majú zdravotníci od roku 2017 štatút chránenej osoby, je podľa našich skúseností zjavne nedostatočná,“ uviedol prezident SLK Jaroslav Šimo.

Ministerstvo považuje ochranu za dostatočnú

V súčasnosti platí, že za napadnutie zdravotníka hrozí prísnejší trest len vtedy, ak k útoku došlo počas poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Chceme to rozšíriť tak, že keď pôjdem po nočnej službe domov a ten nespokojný pacient ma napadne na ulici, ale súvisí to s tým poskytovaním, ktoré bolo počas nočnej služby napríklad na urgentnom príjme, aby sa aj na takúto situáciu vzťahoval štatút chránenej osoby,“ vysvetlil poradca Prezídia SLK Róbert Vetrák.

Špecialista na medicínske právo odporúča, aby zdravotník bol chránenou osobou nielen pri výkone povolania.

„Niečo podobné máme napríklad pri trestnom čine útoku na verejného činiteľa, kde trestný zákon stanovuje, že trestným konaním nie je len pri výkone, je inzultovaný, napadnutý, ublížené na zdraví, ale aj preto, že je verejným činiteľom,“ povedal špecialista na medicínske právo Ivan Humeník.

Zatiaľ čo rezort zdravotníctva je otvorený diskusii, ministerstvo spravodlivosti považuje súčasnú právnu úpravu za dostatočnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko