Na hlavný obsah

Za čo si toto leto priplatíte: Ovocie aj zmrzlina sú síce lacnejšie, nealko a ryby naopak drahšie (tabuľka)

Ako je to s tankovaním?

Za čo si toto leto priplatíte: Ovocie aj zmrzlina sú síce lacnejšie, nealko a ryby naopak drahšie (tabuľka)
Ženy so zmrzlinou na Hviezdoslavovom námestí. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Tento rok v lete ušetríte oproti vlaňajšku na zmrzline a čerstvom ovocí, priplatíte si však za minerálky či nealkoholické nápoje. Informovala o tom analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Počas letných mesiacov sa každoročne menia nákupné preferencie spotrebiteľov. „Viac ako inokedy siahame po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine. Doprajeme si oddych na dovolenke alebo pri vode. Za niektoré z týchto položiek zaplatíme menej ako pred rokom, za mnohé si ale opäť priplatíme. Avšak nie až tak výrazne,“ priblížila Sadovská.

Lacnejšie ako pred rokom vás vyjde čerstvá zelenina, ovocie, ale aj napríklad zmrzlina. Menej zaplatíte aj za syry, mlieko a vajcia.

„Potraviny a nealkoholické nápoje sú však aktuálne drahšie ako pred rokom. Spomedzi nich si priplácame najmä za chlieb a obilniny, sladké potraviny a ryby,“ dodala analytička. Viac vás budú stáť aj cukrárenské výrobky, minerálne vody a šťavy. Medziročne vzrástla aj cena nealkoholického piva.

Tento rok si priplatíte aj za služby, ktoré počas leta Slováci preferujú viac ako počas iných mesiacov. Ide napríklad o reštaurácie či kaviarne a ubytovanie v hoteli či penzióne. Zdraželi aj rekreačné a športové služby, pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode.

Vybrané „letné“ druhy potravín (máj 2024)Medziročná zmena ceny
Čerstvé alebo chladené ovocie– 2,8 %
Čerstvá alebo chladená zelenina– 6,1 %
Zmrzlina– 8,4 %
Cukrárenské výrobky+ 7,6 %
Čipsy– 5,3 %
Minerálne vody+ 5,8 %
Ovocné a zeleninové šťavy+ 4,0 %
Nealkoholické pivo+ 6,2 %
Zdroj: Eurostat

Tankovanie za podobné ceny ako vlani

Čo sa oproti vlaňajšku príliš nezmenilo, sú ceny pohonných látok. „Benzín natankujeme za 1,58 eur za liter, čo je rovnaká hodnota ako vlani. Nafta nás vychádza na 1,48 eur za liter, čo je medziročne viac o 3,1 percenta,“ priblížila Sadovská.

Predpokladá, že ja počas prázdninových mesiacov by Slováci mohli tankovať za porovnateľné ceny ako pred rokom. „Závisieť to bude aj od vývoja cien ropy na svetových trhoch,“ dodala. Plná 50 litrová nádrž benzínu by vás tak mohla vyjsť v priemere na 79 eur, za rovnako veľkú nádrž nafty zaplatíte v priemere 73,9 eura.

Ak sa na dovolenku chystáte autobusmi, vyjde vás to drahšie o takmer 15 percent oproti minulému roku. Čo sa týka vlakovej dopravy, tam sa zvýšili ceny cestovného len mierne (o 1,1 percenta). Letecká doprava zdražela o približne 6 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika