Na hlavný obsah

Zoznam vôd určených na kúpanie: Túto sezónu doň pribudli tri nové lokality

Na Slovensku máme v zmysle zákona vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít.

Zoznam vôd určených na kúpanie: Túto sezónu doň pribudli tri nové lokality
Tajch Klinger (archívna foto 2022). Foto: TASR/ Dano Veselský

Medzi vody určené na kúpanie pribudli tri nové lokality. Do zoznamu od tohto roka zaradili aj Palcmanskú Mašu, Klinger a Belianske jazero. Informovali o tom z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Vody určené na kúpanie sú počas letnej kúpacej sezóny najviac využívané prírodné (nie umelé) vodné plochy na rekreačné kúpanie. Dlhodobo majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania sa alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa, sú súčasťou chránených území SR. Na Slovensku v zmysle vodného zákona máme vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít,“ priblížil odbor.

Vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné lokality. „Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je, že vody určené na kúpanie hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne SR každoročne informuje Európsku komisiu,“ vysvetlil odbor s tým, že vody určené na kúpanie vyhlasuje všeobecne záväznou vyhláškou príslušný orgán štátnej vodnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny