Na hlavný obsah

A. Danko nechce M. Šefčoviča ako eurokomisára. V koalícii je však jediný

Šefčovič v EK pôsobí od roku 2009, podľa Danka presluhuje.

A. Danko nechce M. Šefčoviča ako eurokomisára. V koalícii je však jediný
Zľava Andrej Danko a Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jakub Kotian, koláž STVR

V koalícii nie je zhoda na tom, kto je najlepším kandidátom na post slovenského eurokomisára. Podľa predsedu SNS Andreja Danka Maroš Šefčovič už presluhuje. Smer-SD ani Hlas-SD dôvod na jeho výmenu nevidia.

Andrej Danko ubezpečuje, že koalícia funguje, avšak jednotlivé strany sa nemusia zhodnúť na všetkom. Národniarom sa tento raz nepáči, kto by mal Slovensko zastupovať na pôde Európskej komisie.

„Som presvedčený, že slovenský premiér by mal mať lepšiu pravú ruku v Európskej komisii a verím, že aj tento príbeh trestnej novely Roberta Fica možno nabudí na to, aby zvažoval nového európskeho komisára,“ skonštatoval šéf SNS.

Maroš Šefčovič v eurokomisii pôsobí už od roku 2009 zvyšné strany koalície na jeho výmenu nevidia dôvod. Podľa Mariána Kéryho zo Smeru-SD je na tom zhoda aj so stranou Hlas-SD.

„Táto debata nie je na programe dňa a my sme jasne povedali aj Hlas-SD aj naša politická strana, že budeme podporovať pána Šefčoviča,“ povedal Kéry.

Ešte majú čas

Jeho nomináciu podporil premiér Robert Fico ešte v apríli. Na definitívne rozhodnutie má však vláda ešte čas, upozornil Radovan Geist z portálu Euractiv. Návrhy eurokomisárov bude predkladať Ursula von der Leyenová až po jej zvolení do funkcie predsedníčky Eurokomisie.

„Dovtedy je všetko formálne otvorené. Samozrejme, rozhodnutie, koho nominuje Slovensko do Európskej komisie, je úplne v kompetencii slovenskej vlády. Čiže, ako sa dohodnú, tak bude,“ dodal Geist.

Maroš Šefčovič by sa v prípade opätovného vymenovania mohol stať najdlhšie slúžiacim eurokomisárom. Ešte v apríli potvrdil, že na ďalšie funkčné obdobie je pripravený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko