Na hlavný obsah

Absolventi by nemali hľadanie práce odkladať. Podľa expertky sa oplatí začať už v lete, priblížila dôvody

Hľadanie práce odkladajú hlavne stredoškoláci.

Absolventi by nemali hľadanie práce odkladať. Podľa expertky sa oplatí začať už v lete, priblížila dôvody
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík, Martin Baumann

Užívanie si voľného času s priateľmi a posledného študentského leta. To sú najčastejšie dôvody, prečo absolventi odsúvajú hľadanie prvého stáleho zamestnania. Podľa Dariny Mokráňovej z Asociácie personálnych agentúr Slovenska by to však robiť nemali. Hľadanie trvalej práce odkladajú najčastejšie absolventi stredných škôl, ale aj vysokoškoláci.

I keď trh práce počas leta mierne stagnuje, hľadanie zamestnania v letných mesiacoch má aj svoje výhody.

„Hlási sa menej uchádzačov, možno práve veľa zamestnávateľov čaká na to, že mladí ľudia absolvujú školu a budú na trhu práce. Sústredia sa na moment ukončenia školy, zamestnanci na trhu práce totiž chýbajú v mnohých profesiách,“ priblížila Mokráňová s tým, že práve tento moment môže zvýšiť šance uspieť vo výberovom konaní. Konkurencia je totiž menšia.

Hľadanie práce by absolventi nemali odkladať. V relácii Aktuálne :24 sme sa o tom rozprávali s Darinou Mokráňovou z Asociácie personálnych agentúr Slovenska:

Proces prijímania zamestnancov, ako pripomenula Mokráňová, môže v lete trvať o čosi dlhšie. Napokon sa môže stať, že záujemca do zamestnania nastúpi až na jeseň. Avšak, ak by čakal s hľadaním práce až dovtedy, nevýhodou by mohol byť vyšší počet záujemcov.

Každé zamestnanie, z ktorého si absolventi odnesú cenné skúsenosti, môže byť v očiach personalistov kladným signálom, myslí si Mokráňová.

„Každá práca, ktorú si absolvent školy nájde aj popri štúdiu, aj po štúdiu, mu prinesie ‚riadok do životopisu‘. Dáva to signál budúcemu zamestnávateľovi, že sa snažil a bol aktívnejší,“ dodala Darina Mokráčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika