Na hlavný obsah

Aj Slováci trávia na letiskách hodiny čakaním na zmeškaný let. Kedy má cestujúci nárok na odškodné?

Pri splnení určitých podmienok môže poškodený získať peniaze späť.

Aj Slováci trávia na letiskách hodiny čakaním na zmeškaný let. Kedy má cestujúci nárok na odškodné?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Aj niektorí naši turisti čakajú na letiskách. Slovenskí dovolenkári sa vybrali oddychovať najmä do Grécka, Španielska či Turecka. Najmä cestu domov môže v týchto týždňoch skomplikovať meškanie letov. Niektorí čakajú na letisku niekoľko hodín. Pasažieri však majú v takejto situácii nárok na kompenzáciu.

Erik Urc sa vybral na výlet do Paríža. Keď sa chcel vrátiť domov, trvalo to dlhšie, ako predpokladal. Jeho let meškal šestnásť hodín.

„Mali sme letieť nočným letom. Ale ako hodiny nabiehali, tak aj meškanie nabiehalo. Najskôr to bola jedna hodina, druhá, tretia. Až napokon sme nastupovali do lietadla, tak nám oznámili, že sa odletí až v nedeľu o 13.00. Čiže po 16 hodinách oproti pôvodnému letu,“ opísal situáciu cestujúci Erik.

Kedy a na akú kompenzáciu majú cestujúci nárok zisťoval v Správach RTVS redaktor Silvester Roštár:

Ak mešká let viac ako tri hodiny, cestujúcemu vzniká nárok na kompenzáciu u dopravcu. Či letecká spoločnosť cestujúcemu dlhé hodiny na letisku finančne vykompenzuje, závisí od viacerých dôvodov.

„Najrozhodujúcejší moment je, že z akej krajiny a akou linkou letím. Podľa toho sa určuje, či som krytý európskym alebo iným zákonom. Druhá vec je tá, ako dlho meškám. Veľmi je dôležitý aj dôvod, prečo spomínané lietadlo mešká,“ ozrejmil cestovateľ z Tour De Svet Martin Hanzel.

Nárok na odškodné

Ak napríklad letíme domov z Turecka, sedíme v lietadle európskeho dopravcu, náš let mešká viac ako tri hodiny a dôvodom je technická porucha stroja, človeku vzniká nárok na odškodné.

„Odškodné sa hýbe od vzdialenosti a od trasy, akú letím. Ale rozprávame sa v rozmedzí od 250 do 600 eur na osobu,“ uviedol Hanzel. Dovolenkári, ktorí letia k moru, by mali počítať s tým, že lety v týchto dňoch pravidelne meškajú najmä z Turecka.

„Evidujeme zdržania, napríklad pri odletoch z tureckých destinácií alebo pri prílete z Turecka, a to najmä z Antálye. A to najmä z dôvodu preťaženosti tamojšieho vzdušného priestoru, z dôvodu rotácie lietadiel, ale aj z technických príčin,“ informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová.

Nárok na finančnú kompenzáciu vzniká i pri zrušení letu. Napríklad, ak je človek od svojho cieľa vzdialený od 1 500 do 3 500 kilometrov, od leteckej spoločnosti by mal získať 400 eur. Počas prípadného riešenia komplikácií vzniká nárok i na občerstvenie či ubytovanie.

„Ubytovanie si môžete nájsť aj sami, v nejakej primeranej hodnote, a potom to spätne vyžadujete od aerolinky,“ prezradil Hanzel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko