Na hlavný obsah

Aj zvieratá trpia vysokými teplotami. Aby poľnohospodári predchádzali stratám, musia ich ochladzovať

Niektorí využívajú rosenie vodou a ventilátory.

Aj zvieratá trpia vysokými teplotami. Aby poľnohospodári predchádzali stratám, musia ich ochladzovať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pretrvávajúce horúčavy spôsobujú tepelný stres nielen ľuďom, ale aj zvieratám – a to vrátane tých hospodárskych. Aj preto majú poľnohospodári počas horúcich letných dní viac práce, aj nákladov. Zvieratá musia rôznym spôsobom ochladzovať, aby zabránili ich stratám.

Asi sto tisíc kurčiat chovajú v Kráľovom Brode v chovných halách. V každej ich je vyše 20-tisíc. Zatiaľ čo najmenším teplota nad 30 stupňov vyhovuje, s pribúdajúcim vekom ju musia chovatelia znižovať. Pre horúčavy je tak nevyhnutné prostredie chladiť.

„V nových halách je rozprašovanie vody, tam je veľmi výkonná ventilácia. V starých halách, aj tam už sme zaviedli túto novú technológiu, že tam rozprašujeme vodu. To sa fakticky odparí a s tým stiahne to teplo, čo je tam,“ vysvetlil riaditeľ Agrostaar Kráľov Brod František Szikura.

Akú starostlivosť dostávajú poľnohospodárske zvieratá počas horúčav zisťovala v Ranných správach redaktorka Jana Obrancová:

Vysoké horúčavy pociťuje aj dobytok, napríklad mliečnym kravám to spôsobuje tepelný stres. „Keď máme v bežných mesiacoch zachytenú produkciu kravičky v litroch na deň, povedzme 30, tak v tepelných stresoch sa to môže znížiť o päť, o šesť, o sedem a možno aj o osem litrov,“ priblížil predseda Devio Nové Sady Igor Jakubička.

To v praxi znamená straty. Aj preto musia poľnohospodári kravy ochladzovať. Slúžia na to rosiče vody aj ventilátory.

„Tu je čidlo, ktoré vyhodnocuje teplotu a vlhkosť. Na základe toho je teplotný- vlhkostný index a podľa toho sa ventilátory spúšťajú. Musíme mať pootvárané všetko, aby aj ventilátory ťahali, aby aj vzduch prúdil,“ ozrejmil zootechnik z Devio Nové Sady Vladimír Tilka.

„Keby sme tieto metódy nemali, tak by sme produkciu mali ešte oveľa nižšiu,“ podotkol Jakubička. Horúčavy majú pokračovať aj v ďalších dňoch. Teplotný stres mnohých zvierat sa pritom zníži, až keď denné teploty trvalejšie klesnú pod 25 stupňov, čo sa neraz stáva až v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko