Na hlavný obsah

Ak by Harrisová nezískala nomináciu na post prezidenta USA, medzi demokratmi by nastal rozkol, myslí si politológ

Kamale Harrisovej už vyjadrili podporu Clintonovci.

Ak by Harrisová nezískala nomináciu na post prezidenta USA, medzi demokratmi by nastal rozkol, myslí si politológ
Na snímke Kamala Harrisová a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Demokrati si musia zvoliť nominanta na post prezidenta USA len štyri mesiace pred voľbami. Je veľmi pravdepodobné, že sa ňou stane Kamala Harrisová a myslí si to aj dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Branislav Kováčik.

Jej silnou stránkou v kampani bude predovšetkým téma reprodukčných práv, zhodujú sa na tom Branislav Kováčik aj český politológ Kryštof Přemysl Kozák.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Branislavom Kováčikom, ktorý zhodnotil, akým spôsobom môžu postupovať americkí Demokrati:

Demokrati dospeli do situácie, keď štyri mesiace pred voľbami musia hľadať kandidáta na prezidenta. „Momentálne sú v takej situácii, že budú musieť veľmi rýchlo nájsť kandidáta, ktorého ponúknu nie len svojim členom, ale pochopiteľne potenciálnym voličom, nakoľko rozhodujúci boj v novembri sa veľmi rýchlo blíži,“ pripomína Kováčik.

Viceprezidentka Kamala Harrisová sa bude musieť uchádzať o podporu širšieho spektra Demokratickej strany. Podľa politológa je veľmi pravdepodobné, že túto nomináciu získa. „Ak by ju nezískala, znamenalo by to veľký rozkol vo vnútri Demokratickej strany,“ podotkol Kováčik.

Harissovej už vyjadrili podporu aj Clintonovci, čo ale podľa Kováčika ešte nemusí nič znamenať. „Je dôležité, aby podporu získala aj v od tzv. superdelegátov alebo osôb, ktoré ju budú formálne nominovať na kandidáta demokratickej strany,“ ozrejmil.

Politológ Branislav Kováčik si myslí, že viceprezidentka vo voľbách bude musieť mobilizovať demokratov témami, akými sú napríklad reprodukčné práva či otázky umelého prerušenia tehotenstva.

Problémom môže byť jej pohlavie a pôvod

Kamala Harris ako žena symbolizuje odpor, ktorý sa v Amerike dvihol voči obmedzovaniu práva na potrat, myslí si český politológ Kryštof Přemysl Kozák.

„Jej druhým veľkým, potenciálne silným momentom je, že bola štátnou zástupkyňou, to znamená, že veľmi dobre rozumie problematike trestného práva a reálne sa vyzná v problematike migrácie, väzníc a pod.,“ poznamenal pre Slovenský rozhlas Přemysl Kozák.

Za jej slabinu považuje to, že je žena s indicko-jamajsko-černošským pôvodom. „V americkej spoločnosti cez všetku tú politickú korektnosť pretrváva podprahový rasizmus,“ dodal český politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet