Na hlavný obsah

Ak Kyjev neobnoví tranzit ropy, Slovensko môže pristúpiť k protiopatreniam, vyhlásil prezident Pellegrini

Slovensko si podľa neho tento prístup nezaslúži.

Ak Kyjev neobnoví tranzit ropy, Slovensko môže pristúpiť k protiopatreniam, vyhlásil prezident Pellegrini
Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: SITA/Milan Illík

Slovensko vzhľadom na to, čo všetko urobilo pre Ukrajinu, si nezaslúži prístup v podobe zastavenia tranzitu ropy na naše územie. Pre médiá to v stredu (24. 7.) povedal prezident Peter Pellegrini.

Odstavenie ropy od spoločnosti Lukoil pre rafinériu v Maďarsku má vplyv aj na Slovensko a túto situáciu nemôžeme akceptovať, upozornil prezident. Hlava štátu by podľa vlastných slov v tejto súvislosti bola nerada, keby Slovensko muselo pristúpiť k protiopatreniam.

„Ak sa táto situácia nenapraví, Slovensko bude musieť nejako reagovať,“ vyhlásil Pellegrini. Ukrajine zároveň pripomenul, že Slovensko sa k nej správalo vždy zodpovedne, partnersky a slušne.

„A preto toto, čo spravila Ukrajina v vzťahu k Slovensku ja považujem za veľmi, veľmi vážnu vec. Za veľmi nepríjemný zásah do našich dobrých vzťahov a pevne verím, že sa to zo strany Ukrajiny čo najskôr podarí dať od poriadku. Pretože Slovensko ako suverénna krajina nakoniec bude musieť pristúpiť k nejakým odvetným opatreniam,“ dodal prezident.

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, eviduje zrušenie dodávok ruskej ropy pre slovenskú rafinériu od ruskej spoločnosti Lukoil.

Tá totiž bola pridaná na rozšírený ukrajinský sankčný zoznam, z čoho vyplynul v súčasnosti platný zákaz prepravy ropy od tohto exportéra ukrajinským prepravcom pre európskych zákazníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika