Na hlavný obsah

Ako dovolenkujú Slováci: Prieskum ukázal, ako príjmy či regióny ovplyvňujú trávenie voľného času

Viac ako tretina ľudí si šetrí na jednu dlhú dovolenku ročne.

Ako dovolenkujú Slováci: Prieskum ukázal, ako príjmy či regióny ovplyvňujú trávenie voľného času
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Takmer polovica ľudí na Slovensku si dovolenku čerpá postupne, no viac ako tretina ľudí si šetrí na jednu dlhú dovolenku ročne. Oddych výlučne na Slovensku si najčastejšie volia ľudia, ktorí pracujú v elektrotechnike, doprave či v stavebníctve.

Najväčší podiel ľudí, ktorí dovolenkujú iba alebo prevažne v zahraničí, pracuje v manažmente, obchode a administratíve. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu portálu Platy.sk, ktorý sa realizoval na vzorke 4139 respondentov. Informovala o ňom spoločnosť Alma Career Slovakia.

Z prieskumu vyplynulo, že 39 percent ľudí s nízkymi mzdami dovolenkuje doma. Takmer tretina pracovníkov s nízkymi mzdami však okrem výletov na Slovensku zájde aj do zahraničia.

Zo zamestnancov s vysokými príjmami dovolenkuje doma aj za hranicami 56 percent respondentov a výlučne či prevažne v zahraničí preferuje dovolenku v tejto skupine 17 percent respondentov.

Oddych na Slovensku

Najčastejšie volia oddych výlučne na Slovensku najmä pracovníci v elektrotechnike, doprave či v stavebníctve. Najmenej, iba pätina respondentov, využíva dovolenku na Slovensku z pracovníkov IT sektora.

Prieskum ukázal, že počas roka si ľudia predlžujú voľno aj pomocou štátnych sviatkov. Túto možnosť využíva deväť percent respondentov. Mnohí zamestnanci si však dovolenku čerpajú len minimálne.

Najčastejšie sú to pracovníci v manažmente, kde 17 percent z nich nedovolenkuje často a vždy si prenáša do nového roka veľa dní. Naopak, celú dovolenku si vyčerpá takmer polovica ľudí z IT oblasti a obchodu.

Rozdiely v regiónoch

Rozdiely sú podľa prieskumu viditeľné najmä medzi regiónmi. Až 45 percent ľudí z Bratislavského kraja využije celú dovolenku. Menej často je to v Prešovskom kraji, kde si takto dovolenkové dni čerpá len 18 percent opýtaných respondentov.

Viac oddychu volia ľudia z veľkých firiem, ktoré majú vyše tisíc zamestnancov. V menších spoločnostiach do desať zamestnancov si celú dovolenku vyčerpá len 35 percent.

Niektoré firmy ponúkajú aj dovolenku nad rámec zákona. Tento benefit má k dispozícii na Slovensku 17 percent zamestnancov. Vlani ho využilo 16 percent ľudí, pričom pred piatimi rokmi to bolo 14 percent. Extra dovolenku môžu najčastejšie využiť pracujúci v štátnej správe a samospráve či v bankovníctve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika