Na hlavný obsah

Ako prezident zatiaľ ničím neprekvapil: Politológ zhodnotil prvý mesiac Petra Pellegriniho v úrade

Sklamal ho však výberom ľudí do svojho tímu poradcov.

Ako prezident zatiaľ ničím neprekvapil: Politológ zhodnotil prvý mesiac Petra Pellegriniho v úrade
Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Pellegrini v prezidentskom úrade nadviazal na to, čo pre neho bolo typické už v minulosti. Od ničoho sa výrazne nedištancoval a k žiadnym dôležitejším hodnotám sa ani neprihlásil. Takto zhodnotil prvý mesiac Petra Pellegriniho vo funkcii prezidenta politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave v Aktuálne :24.

„Viacerým politikom sa dáva minimálne sto dní na rozbeh, no je otázne či Peter Pellegrini potrebuje sto dní, keďže v politike nie je nováčikom,“ vysvetlil Štefančík.

Peter Pellegrini podľa neho len pokračuje vo svojej politickej kariére. „Je človek taký, akého sme poznali či už ako predsedu parlamentu, predsedu vlády alebo ministra,“ skonštatoval.

Ničím neprekvapil

Peter Pellegrini vo funkcii politológa ničím neprekvapil. „Je natoľko čitateľný človek, že len málokoho vie prekvapiť,“ priblížil. Ak by si však mal vybrať, za prekvapenie považuje samotnú Pellegriniho prezidentskú kandidatúru.

Mesiac vo funkcii je však podľa Štefančíka málo na to, aby výrazne prekvapil. „Verím, že dostane ešte množstvo príležitostí na to, aby prekvapil. A verím, že pozitívne,“ skonštatoval Štefančík.

Sklamalo ho však, že si prezident do svojho poradného tímu vybral kontroverzného Jozefa Banáša. „Viac ako 30 rokov po novembri 1989 by sa prezident nemusel obklopovať ľuďmi, u ktorých je podozrenie, že pred novembrom 1989 spolupracovali so Štátnou bezpečnosťou,“ povedal.

Koalícia prezidentovi podráža nohy

Rovnako mal Pellegrini vo funkcii ešte málo príležitostí na to, aby verejnosti dokázal, že bude prezidentom všetkých a nie vládnej koalície, ktorá ho do funkcie nominovala a podporovala.

Niektorí koaliční predstavitelia sa však k hlave štátu podľa politológa nesprávajú „úplne pekne“. „Napríklad keď hlava štátu hovorila o zvolaní okrúhleho stola s cieľom zmierniť napätie v spoločnosti, oni to odignorovali,“ priblížil.

Dodal, že to vyzerá, akoby vládna koalícia Pellegrinimu „podrážala nohy“. „Zatiaľ len tak jemnučko, ale nemožno vylúčiť, že v budúcnosti pôjde o vážnejší podraz,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko