Na hlavný obsah

Americký prezident Joe Biden musel prerušiť plány, mal pozitívy výsledok na covid

U Bidena sa prejavili mierne príznaky.

Americký prezident Joe Biden musel prerušiť plány, mal pozitívy výsledok na covid
Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden mal pozitívny výsledok testu na infekčné ochorenie COVID-19. Na brífingu to potvrdila aj tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, ktorá dodala, že Biden má len mierne príznaky ochorenia.

Podľa agentúry AFP o Bidenovom pozitívnom teste na covid ako prví v noci na štvrtok (18. 7.) SELČ informovali organizátori konferencie v Las Vegas, kde mal prezident v stredu večer (miestneho času) vystúpiť s prejavom. V Las Vegas mal predtým Biden aj iný program, pričom sa ešte údajne cítil dobre.

„Prezident mal dnes popoludní symptómy ochorenia horných dýchacích ciest, vrátane výtoku z nosa a neproduktívneho kašľa so všeobecnou nevoľnosťou,“ uviedla neskôr hovorkyňa Bieleho domu.

S odvolaním sa na prezidentovho osobného lekára hovorkyňa dodala, že prezident dostal svoju prvú dávku lieku Paxlovid a bude sa izolovať vo svojom dome v Rehoboth Beach v štáte Delaware – v súlade s usmerneniami amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Podujatím, na ktorom sa mal Biden zúčastniť, je konferencia najväčšej ľudskoprávnej organizácie v USA zastupujúcej záujmy ľudí latinskoamerického pôvodu, známej ako UnidosUS.

Jej nestranícky status jej bráni podporovať politických kandidátov. Biden, podobne ako republikánsky vyzývateľ Donald Trump, sa však pred novembrovými voľbami snažia získať si priazeň aj tejto časti amerických voličov, podotkla televízia CNN.

Konferencia UnidosUS

Výročná trojdňová konferencia UnidosUS, ktorá sa začala v pondelok, prilákala podľa organizátorov približne 1 500 účastníkov a viac ako 100 rečníkov. Medzi nimi sú aj rôzni úradníci Bidenovej administratívy a kongresmani zvolení za štát Nevada.

O Bidenovej neúčasti informovala delegátov konferencie jej predsedajúca a generálna riaditeľka UnidosUS Janet Murguíaová. Dodala, že „prezident bol na mnohých podujatiach, ako všetci vieme, a práve mal pozitívny test na covid“.

CNN dodala, že Biden tento týždeň absolvoval všetky body svojho pracovného programu. Predchádzala tomu aj tlačová konferencia za účasti vplyvných médií, kde Biden musel odpovedať na otázky o svojom zdraví a spôsobilosti zastávať úrad prezidenta USA po nepresvedčivom výkone v júnovej televíznej debate s Trumpom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet