Na hlavný obsah

Americký prezident Joe Biden prijal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua

"Máme sa o čom rozprávať," povedal mu Biden.

Americký prezident Joe Biden prijal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden prijal vo štvrtok (25. 7.) v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informujú AFP, Reuters a denník The Guardian.

„Máme sa o čom rozprávať,“ povedal Biden izraelskému premiérovi, ktorý sa mu poďakoval za „50 rokov služby verejnosti a 50 rokov podpory štátu Izrael“.

Biden poznamenal, že jeho prvé stretnutie s izraelským premiérom bolo v roku 1973 krátko po tom, ako ho zvolili do amerického Senátu. Predsedníčkou izraelskej vlády bola v tom čase Golda Meirová.

Biden a Netanjahu sa predtým stretli s rodinami amerických rukojemníkov, ktorých od októbra 2023 v Pásme Gazy zadržiava palestínske radikálne hnutie Hamas. Predstavitelia rodín po schôdzke reportérom uviedli, že dúfajú v dohodu o prímerí, ktorá by umožnila návrat rukojemníkov domov.

Vzťahy medzi Bidenom a Netanjahuom sú napäté už niekoľko mesiacov v súvislosti s izraelskou vojenskou ofenzívou v Gaze, ktorá si doposiaľ vyžiadala viac než 39-tisíc obetí na životoch, ako vyplýva z údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom zbraní pre Izrael a bránili židovský štát aj počas kritických hlasovaní na pôde Organizácie Spojených národov (OSN), pripomína Reuters.

Netanjahu sa separátne stretol aj s viceprezidentkou USA a predpokladanou demokratickou nominantkou do prezidentských volieb Kamalou Harrisovou. Harrisová má jednotný postoj k Izraelu s Bidenom, na schôdzke s izraelským premiérom však zvolila ostrejší tón, uvádza Guardian.

Harrisová vyjadrila „vážne obavy“ v súvislosti s humanitárnou situáciou v Gaze a obeťami na životoch a vyhlásila, že „nebude ticho“.

Stretne sa aj s Trumpom

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby medzitým vo štvrtok uviedol, že medzi Izraelom a Hamasom zostávajú ohľadne úsilia o dosiahnutie dohody o prímerí medzery. Zároveň však dodal, že k prímeriu „sme bližšie než kedykoľvek predtým“. „Obe strany musia urobiť kompromisy,“ dodal Kirby.

Konflikt v Gaze sa začal bezprecedentným útokom palestínskych extrémistov na územie Izraela 7. októbra 2023. O život pri ňom prišlo približne 1 200 ľudí a ďalších 250 bolo zavlečených do Pásma Gazy.

Netanjahu v stredu vystúpil s prejavom aj v americkom Kongrese, kde prisľúbil „totálne víťazstvo“ vo vojne v Gaze. Zároveň vyhlásil, že existuje „intenzívne“ úsilie s cieľom dostať zvyšných rukojemníkov z Gazy domov, bližšie podrobnosti však k tomu neuviedol, konštatuje denník The Guardian.

Netanjahuov prejav v Kongrese bojkotovalo približne 40 demokratických zákonodarcov vrátane bývalej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

V piatok (26. 7.) Netanjahu odcestuje na Floridu, kde sa stretne s republikánskym exprezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorý sa v novembrových voľbách uchádza o znovuzvolenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny