Na hlavný obsah

Ani po desiatich rokoch od zostrelenia letu MH17 nie je tragédia úplne vyšetrená

Všetkých 298 ľudí na palube vrátane posádky zahynulo.

Ani po desiatich rokoch od zostrelenia letu MH17 nie je tragédia úplne vyšetrená
Trup zostreleného lietadla MH17. Foto: STVR

Od zostrelenia civilného letu MH17 nad Ukrajinou prešlo desať rokov. Na palube lietadla, ktoré smerovalo z Amsterdamu do hlavného mesta Malajzie, cestovalo 298 ľudí vrátane posádky. Pri páde lietadla všetci zahynuli.

Medzinárodné vyšetrovanie dokázalo, že lietadlo MH17 zostrelila ruská raketa. Moskva popiera, že by mala s tragédiou čokoľvek spoločné.

Let MH17 opustil amsterdamské letisko Schiphol 17. júla 2014 o 10.31 h. Na palube boeingu 777 bolo 283 pasažierov a pätnásť členov posádky. Jedenásť a pol hodinový let smeroval do malajského Kuala Lumpur. O necelé tri hodiny lietadlo nad Ukrajinou zmizlo z radarov.

„Ukrajina obmedzila svoj vzdušný priestor len tri dni predtým, a to do výšky desať kilometrov. Pár hodín po nich vydalo rovnaké obmedzenie aj Rusko, ktoré toto územie čiastočne kontroluje. Lietadlo MH17 však spĺňalo tieto kritériá a letelo vyššie ako desať kilometrov,“ povedal manažér siete Eurocontrol Brian Flynn.

Výročiu tragickej udalosti, pri ktorej zahynulo 298 ľudí, sa v Ranných správach venoval redaktor Filip Jackuliak:

Lietadlo zasiahla ruská raketa

Udalosť začal vyšetrovať medzinárodný tím. Austrália, Belgicko, Malajzia, Holandsko a Ukrajina spolu zistili, že lietadlo zasiahla ruská raketa, ktorú odpálili separatisti na okupovaných východných oblastiach Ukrajiny.

„Bola to strela z ruského systému BUK. Našli sme ju v častiach trosiek lietadla, v telách obetí a tiež na mieste havárie,“ priblížila členka vyšetrovacieho tímu z Austrálie Jennifer Hurstová.

Holandský súd odsúdil po takmer ôsmich rokoch v neprítomnosti dvoch Rusov a jedného Ukrajinca za prevoz odpaľovacieho systému na územie ovládané separatistami.

„Máme silné indície o rozhodnutí prezidenta Putina, ale nedosahujeme až tak vysoko. Vladimir Putin stojí okrem toho v tejto chvíli stále na čele krajiny a má imunitu. Až keď nebude hlavou štátu sa môžeme zamýšľať, čo ďalej,“ uviedla prokurátorka Digna Van Boetzelaerová.

Moskva odmieta akékoľvek spojenie s pádom lietadla MH17. Vyšetrovateľom odkázala, že ide o sabotáž. „Mrzí nás, že Rusko sa nemohlo zúčastniť na vyšetrovaní. Sme presvedčení, že vylúčenie ruskej strany neprispelo k objektivite tohto vyšetrovania,“ reagoval hovorca Kremľa Dimitrij Peskov. Vyšetrovanie pádu lietadla ani po desiatich rokoch nie je úplne uzavreté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet