Na hlavný obsah

Astronauti vesmírnej stanice uviazli na orbite. Ich návrat na Zem je zatiaľ v nedohľadne

Dôvodom sú problémy s navádzacími tryskovými motormi.

Astronauti vesmírnej stanice uviazli na orbite. Ich návrat na Zem je zatiaľ v nedohľadne
Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Foto: STVR

Astronauti vesmírnej stanice uviazli na orbite. Už sú tam o šesť týždňov viac, ako plánovali. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nevie, kedy sa posádka kozmickej lode bude môcť vrátiť na Zem.

Dôvodom sú problémy s navádzacími tryskovými motormi. Let kozmickej lode spoločnosti Boeing od začiatku sprevádzali komplikácie.

Štart kozmickej lode od spoločnosti Boeing niekoľkokrát odložili pre zle tesniaci ventil. Starliner nakoniec vzlietol na začiatku júna. Let už od začiatku sprevádzali komplikácie.

„Počas letu sa našli ďalšie dve netesnosti o niečo väčšie ako tá prvá. Vyzeralo to zle, ale ozajstné problémy sa začali neskôr. V istom momente sme stratili päť tryskových motorov. Systém v nich našiel chybu a vypol ich,“ priblížil zástupca NASA pre komerčné lety Steve Stich.

Predĺženému pobytu astronautov na vesmírnej stanici sa v Správach venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Pobyt predĺžila porucha motorov

K Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa Starliner pripojil až na druhý pokus. A problémy sa neskončili. Práve porucha tryskových motorov pobyt astronautov predĺžila. Pôvodne sa mali vrátiť 14. júna. Ešte 10. júla to nepovažovali za problém. Na ISS sú doteraz.

„Je skvelé byť tu hore. Takže sa nesťažujem. Ani BUČ. Proste sme tu pár týždňov navyše,“ povedala astronautka NASA Sunita „Suni“ Williams.

Ich návrat je stále v nedohľadne. A priznáva to tím Boeingu aj NASA. „Dátum návratu zatiaľ nemáme, ale robíme veľké pokroky. Pripravení však nie sme,“ uviedol Stich.

„Posledné týždne boli užitočné. Pochopili sme anomálie hélia a trysiek, aj to, ako riešiť problémy pri budúcich letoch. Našim cieľom bolo dostať posádku na ISS a poučiť sa z testovacieho letu. Veľa vecí by sme nedosiahli nebyť toho letu. Teraz musíme vrátiť posádku bezpečne na Zem,“ povedal viceprezident a manažér programu komerčnej posádky Mark Nappi.

Aby sa to podarilo, musia vedci a technici zistiť, čo problémy pri pristávaní spôsobilo. Jednou z možností je zlé tesnenie. No potrebné sú ďalšie analýzy. NASA preto zvažuje pre návrat astronautov iné možnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet