Na hlavný obsah

Atentátnik, ktorý vystrelil na Donalda Trumpa, bol členom streleckého klubu

Spolužiaci si ho pamätajú ako samotára.

Atentátnik, ktorý vystrelil na Donalda Trumpa, bol členom streleckého klubu
Na archívnej snímke (2021) študent Thomas Matthew Crooks. Foto: TASR/AP

Atentátnik, ktorý sa v sobotu (13. 7.) na predvolebnom mítingu v Pensylvánii pokúsil zabiť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol členom pensylvánskeho streleckého klubu. Informuje stanica NBC News s odvolaním sa na oznámenie klubu.

Podľa jeho mladšieho spolužiaka nebol mladík prijatý do školského streleckého tímu, pretože mu streľba nešla. Dvadsaťročného Thomasa Matthewa Crooksa, ktorého úrady identifikovali ako strelca, zabili agenti tajnej služby. Trump z pokusu o vraždu vyviazol s poranením pravého ucha, jeden z účastníkov akcie zomrel a ďalší dvaja boli zranení.

Clairtonský strelecký klub v Pensylvánii potvrdil, že Crooks bol jeho členom. Doplnil, že s ohľadom na pokračujúce vyšetrovanie nemôže oznámiť ďalšie podrobnosti. Jeho predseda Bill Sellitto však poznamenal, že organizácia je udalosťami znechutená.

„Je nám z toho zle. Je to skrátka hrozné,“ dodal. Klub vo vyhlásení atentát odsúdil. „Vyjadruje tiež úprimnú sústrasť rodine Comperatoreovcov a modlí sa za všetkých zranených vrátane bývalého prezidenta,“ doplnil.

Päťdesiatročný Corey Comperatore, bývalý veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Buffalo Township, bol identifikovaný ako jediná obeť. Crooks ho pri atentáte v Butleri v Pensylvánii smrteľne postrelil. Útočníka podľa úradov zabil jeden z ostreľovačov tajnej služby poverenej ochranou prezidentov a exprezidentov USA.

Školský strelecký klub

Na strednej škole sa Crooks pokúsil dostať do školského streleckého tímu, ale nebol prijatý, pretože nebol v streľbe dobrý, uviedol súčasný šéf tímu Frederick Mach, ktorý bol v nižšom ročníku.

Crooksov spolužiak Jason Kohler útočníka opísal ako samotára, ktorý často chodil do školy v poľovníckom oblečení, pri obede sedel sám a čelil šikane kvôli tomu, ako sa obliekal. Michael Dudjak, ktorý tiež chodil do rovnakej školy, uviedol, že Crooks bol tichý, veľa času trávil sám, nevyjadroval sa k politike a nebol aktívny na sociálnych sieťach.

Crooks pracoval ako pomocná sila v kuchyni v domove dôchodcov neďaleko svojho rodného mesta v Pensylvánii, kde v roku 2022 absolvoval strednú školu.

Hoci bol podľa amerických médií registrovaný k voľbám ako stúpenec republikánov, v januári 2021 poslal malý príspevok organizácii vyberajúcej politické príspevky na podporu kandidátov Demokratickej strany.

Podľa miestneho spravodajského webu Tribune Review získal Crooks pri dokončení štúdia na strednej škole cenu vo výške 500 dolárov za matematiku a prírodné vedy.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že na Crooksových profiloch na sociálnych sieťach nenašiel žiadne vyhrážky a že v mladíkovej anamnéze neboli psychické ťažkosti. Zbraň použitú pri útoku podľa úradov zrejme legálne kúpil strelcov otec, avšak Crooks konal sám.

Jeho otec Matthew iba v sobotu večer televízii CNN povedal, že sa snaží zistiť „čo sa sa sakra deje“ a nebude s novinármi podrobnejšie hovoriť, kým sa nespojí s políciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet