Na hlavný obsah

V Austrálii zadržali ruský manželský pár, obvinili ho zo špionáže pre Rusko

Ruskí manželia žili v Austrálii viac ako desať rokov.

V Austrálii zadržali ruský manželský pár, obvinili ho zo špionáže pre Rusko
Komisár austrálskej polície Reece Kershaw hovorí o obvinení austrálskeho páru. Foto: TASR/AP

Austrália zadržala manželský pár pôvodom z Ruska a obvinila ho zo špionáže. Žena, ktorá pracovala ako technička informačných systémov v austrálskej armáde, sa podľa obvinenia snažila získať prístup k obranným materiálom a odoslať ich ruským predstaviteľom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o prvé obvinenia vznesené proti podozrivým agentom na základe austrálskych zákonov o špionáži prijatých v roku 2018, napísala agentúra AP.

Štyridsaťročná Kira Korolevová a jej 62-ročný manžel Igor Korolev sú austrálskymi občanmi ruského pôvodu a držiteľmi ruských pasov. Austrálska federálna polícia uviedla, že sa manželia snažili dostať k materiálom súvisiacim s národnou bezpečnosťou Austrálie. Hoci zatiaľ nebolo zistené žiadne významné ohrozenie.

„Tvrdíme, že tieto informácie vyhľadávali s úmyslom poskytnúť ich ruským orgánom,“ uviedol komisár austrálskej polície Reece Kershaw počas tlačovej konferencie. „Kľúčovým bodom nášho vyšetrovania zostáva, či boli tieto informácie odovzdané,“ dodal.

Žena podľa polície v roku 2023 tajne odcestovala do Ruska. Poverila svojho manžela v Austrálii, aby sa prihlásil k jej služobnému účtu a získal prístup k obranným materiálom.

Súd v Brisbane v piatok (12. 7.) proti manželom vzniesol obvinenie z prípravy trestného činu špionáže, za ktorý im hrozí až pätnásť rokov väzenia. Obaja zostanú vo väzbe do 20. septembra, kedy má byť ďalšie súdne pojednávanie.

V Austrálii žili viac ako desať rokov

Ruskí manželia žili v Austrálii viac ako desať rokov. Žena dostala austrálske občianstvo v roku 2016 a jej manžel o štyri roky neskôr.

K zatknutiu došlo v čase, keď Austrália vo štvrtok na summite NATO vo Washingtone predstavila balík vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 250 miliónov austrálskych dolárov (približne 155,5 miliónov eur), čo je jej najväčší balík pomoci od februára 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Austrália je jedným z najväčších prispievateľov Západu na podporu Ukrajiny mimo NATO. Dodáva Kyjevu obranné vybavenie, zakázala vývoz hliníkovej rudy do Ruska a uvalila sankcie na viac ako 1 000 ruských fyzických a právnických osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet