Na hlavný obsah

Austrálska sekta, ktorá je zodpovedná za smrť osemročného dievčaťa, sa postavila pred súd

Dievčaťu odopierali lieky na cukrovku.

Austrálska sekta, ktorá je zodpovedná za smrť osemročného dievčaťa, sa postavila pred súd
Súdny proces s náboženskou skupinou, ktorá čelí obvineniam v súvislosti so smrťou 8-ročného dievčaťa. Foto: Profimedia

V Austrálii sa v stredu (10. 7.) začal súdny proces s členmi náboženskej sekty, ktorí pripravili o život osemročné dievčatko tým, že mu odopreli lieky na cukrovku, informuje BBC.

Telo Elizabeth Struhsovej objavila polícia neďaleko Brisbane v štáte Queensland v januári 2022. Podľa vyšetrovania Struhsová v tom čase takmer týždeň nedostala dávku inzulínu. Medzi obvinenými sú aj jej rodičia.

Obžaloba uviedla, že členovia sekty The Saints sa namiesto konzultácie s lekármi modlili za uzdravenie osemročnej dievčiny. Celkovo je obvinených štrnásť osôb a všetky sa rozhodli obhajovať.

Otec mŕtveho dievčaťa Jason Struhs a vodca sekty Brendan Stevens čelia obvineniam z vraždy. Títo dvaja muži podľa obžaloby naliehali na ostatných, aby malej Elizabeth nepodávali lieky.

Polícia obvinila Struhsovej matku a brata spolu s ďalšími desiatimi osobami vo veku od 22 do 67 rokov zo zabitia z nedbanlivosti. O prípadnej vine štrnásť členov skupiny rozhodne súd v Brisbane.

„Všetci obvinení patria do skupiny, ktorá verí, že liečiť môže len Boh a liečbu a lieky treba odmietnuť. Jedinými výnimkami sú drobné veci, ako napríklad aplikácia náplasti. Počet členov tejto skupiny je obmedzený a tvoria ju tri rodiny,“ zdôraznila na úvod pojednávania prokurátorka Caroline Marcová.

Veľká skupina obžalovaných obsadila dva dlhé stoly v súdnej sieni. Všetci predtým odmietli vinu. Keďže prípad je zložitý a dobre známy v austrálskych médiách, verdikt o vine alebo nevine vynesie len sudca, nie porota. Očakáva sa, že súdny proces bude trvať približne tri mesiace, uvádza BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet