Na hlavný obsah

Banky v eurozóne riešia otázku klímy, investície do zelených projektov však neraz viaznu

ECB označila zelené investície za dôležité.

Banky v eurozóne riešia otázku klímy, investície do zelených projektov však neraz viaznu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Viac ako 80 percent Slovákov tvrdí, že zodpovednosť za udržateľný rozvoj majú mať najmä banky a podniky. Vyplýva to z prieskumu agentúry IPSOS pre Slovenskú bankovú asociáciu (SBA). Investície do zelených projektov pritom neraz viaznu.

Výrobca prvého slovenského autobusu na vodík tvrdí, že slovenské banky nemajú záujem o financovanie rizikových investícií aj napriek tomu, že ide o udržateľný projekt. Pôžičku na rozvoj podnikania mu boli ochotné poskytnúť, až keď mal zmluvy na dodávku produktov.

„Čo sa týka samotného financovania nejakého výskumu alebo výstavby prototypov, tak tam, samozrejme, tá rizikovosť z pohľadu bánk je veľmi veľká. A tu sú ešte veľmi opatrní,“ priblížil CEO spoločnosti Mobility & Innovation Production Pavel Čulík.

Zeleným investíciám sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

Investície do zelenej transformácie sú pritom podľa Európskej centrálnej banky dôležité práve pre finančné domy. Varuje, že inštitúcie, ktoré budú investovať len do neekologických cieľov, sa môžu dostať až do finančných problémov.

„Banky sú profesionáli a dávajú pozor na udržateľnosť svojich investícií. Hoci rady investujú do zelených riešení, stále si musia byť isté, že dosiahnu zisk,“ uviedol prezident Spolkového zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm.

Zapojiť sa môžu aj klienti

Na slovensku majú v tejto oblasti najistejšie financovanie priemyselné firmy. Kľúčové sú pritom investície do takzvanej dekarbonizácie, na ktorú poputujú aj peniaze z plánu obnovy. Na najnovší balík 340 miliónov eur však dosiahnu len tie, ktoré sa na to pripravili.

„Doba realizácie na dekarbonizáciu celej fabriky je naozaj veľmi nízka. Čiže na to, aby to bolo schopné byť financované dnes, ten projekt už musí byť na svete a musí byť vo vysokom štádiu príprav,“ ozrejmil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Podľa prieskumu SBA sa o tému udržateľnosti zaujíma väčšina z jej členov. Záujem má podľa prieskumu agentúry IPSOS aj 33 percent klientov bánk. Do zelených investícií sa môžu zapojiť aj pomocou rôznych produktov, ktoré banky ponúkajú. Investovať môžu napríklad do zelených fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika