Na hlavný obsah

Belgicko hlási novú vlnu nákazy koronavírusom: Nielen miestnym to môže sťažiť cestu na dovolenku

V prospech šírenia vírusu hralo zlé počasie.

Belgicko hlási novú vlnu nákazy koronavírusom: Nielen miestnym to môže sťažiť cestu na dovolenku
Testovania antigénovým samotestom na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/DPA

Počet ľudí nakazených koronavírusom v posledných týždňoch v Belgicku badateľne rástol. V období 16. až 22. júna bolo pozitívnych pätnásť percent vykonaných testov, kým dva mesiace predtým to bolo len na úrovni jedného až dvoch percent. Informovali o tom viaceré belgické médiá.

Počet infekcií sa zvyšuje, na čo má vplyv aj daždivé počasie. Steven Van Gucht, virológ z Inštitútu verejného zdravia Sciensano potvrdil, že hoci je takýto vrchol kontaminácií koronavírusom v lete „výnimočný“, počet prípadov nákazy stúpa. V období od 16. do 22. júna bolo vykonaných 6922 testov, z ktorých bolo 15,3 percenta pozitívnych.

„Očakávame však pokles. Letné počasie a koniec školského roka by situáciu mali upokojiť, ako to bolo zaznamenané už aj v minulosti. V prospech šírenia vírusu hralo zlé počasie z posledných týždňov. Návrat slnečných dní a nárast teplôt by mali priniesť zlepšenie situácie,“ vysvetlil Van Gucht.

Bežné preventívne opatrenia

Celkovú situáciu čiastočne komplikuje objavenie variantov „FLiR“. Nový genóm mutuje tak, že jeho evolúcia môže ovplyvniť prenosnosť, virulenciu alebo oslabenie imunity (vakcinačnej a prirodzenej). „Vírus ľahšie unikne našej imunite. Inými slovami, ľahšie sa nakazíte,“ spresnil Van Gucht.

Sciensano odporúča verejnosti bežné preventívne opatrenia, lebo koronavírus stále nie je úplne stabilizovaný – na rozdiel od vírusov chrípky či prechladnutia. Potrvá nejaký čas, kým aj COVID-19 bude „zimný fenomén“ ako chrípka a prechladnutie.

Infikovaní ľudia by mali zostať doma, aby nenakazili ostatných a odporúča sa, aby mali ochranné rúško, ak idú von alebo sa nachádzajú v uzavretých preplnených miestach. Treba zaistiť dobré vetranie vnútorných priestorov a dbať na pravidelné umývanie rúk a dodržiavanie rozstupov na verejnosti.

Dovolenky v ohrození

Belgické médiá upozornili, že prudký nárast infekcií by mohol Belgičanom a ďalším Európanom sťažiť cestu na dovolenku. Vzniká tiež riziko, že turistické destinácie by sa mohli stať ohniskami šírenia vírusu kvôli veľkému miešaniu ľudí z rôznych prostredí.

Oživenie pandémie okrem toho prichádza v období, keď sa koná alebo sa začína niekoľko významných športových podujatí.

Majstrovstvá Európy vo futbale priniesli státisíce ľudí na štadióny a do centier miest a kvôli cyklistickým pretekom Tour de France 2024 sa na cestách tlačia milióny divákov. Desaťtisíce ľudí sa chystajú na letné olympijské hry v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet