Na hlavný obsah

Benefity na zuby, desaťtisíce prepoistených Slovákov: Vlaňajšia prepoisťovacia kampaň priniesla aj nekalé praktiky

Prvého januára malo novú zdravotnú poisťovňu 150-tisíc ľudí.

Benefity na zuby, desaťtisíce prepoistených Slovákov: Vlaňajšia prepoisťovacia kampaň priniesla aj nekalé praktiky
Náradie pre zubárov v stomatologickom centre. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nekalé praktiky pri prepoisťovaní, lákavé benefity aj desiatky tisíc prepoistených Slovákov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vo výročnej správe hodnotí minuloročnú prepoisťovaciu kampaň.

Opakovane upozorňuje napríklad na podpisy zmlúv bez vedomia poistencov, voči čomu sa ohradzujú všetky tri zdravotné poisťovne. Tvrdia, že proti praktikám bojujú aj interne. Ostatný rok tiež vstúpila do platnosti možnosť vziať prihlášku späť, čo poistenci tiež využili.

Prvého januára malo novú zdravotnú poisťovňu takmer 150-tisíc ľudí. Najviac, a to cez 50-tisíc, v Košickom a Prešovskom kraji. Podľa ÚDZS pomohli aj lákavé benefity.

Poisťovne núkali napríklad príspevky na lieky, zuby či nové okuliare. Vynaložili na to 60 miliónov, pričom v roku 2022 to bolo 40 a rok predtým 29 miliónov eur. Prepoisťovacia kampaň sa však opäť nevyhla ani nekalým praktikám.

„Medzi nich patrí poistenie bez vedomia poistenca, zavádzajúce informácie aj poskytovanie finančnej odmeny poistencovi za podpis prihlášky. Nekalé praktiky sú vo vysokej miere používané aj v marginalizovaných komunitách, teda medzi tými najzraniteľnejšími,“ priblížil ÚDZS.

Motiváciou zdravotných poisťovní je podľa úradu to, že napríklad Rómovia čerpajú v priemere menej zdravotnej starostlivosti a poisťovne preto vynaložia menej prostriedkov.

Úrad tiež upozornil na to, že sa tak dialo napriek novým pravidlám, keď prihlášku nie je možné podpisovať kdekoľvek, napríklad na staniciach či v nákupných centrách, ale iba na pobočke alebo elektronicky.

Poisťovne zaznamenali sťažnosti

Všetky tri poisťovne zaznamenali v tejto veci aj sťažnosti, spolu ich bolo 130. „Z celkového počtu sťažností však bolo iba päť vyhodnotených ako opodstatnených. To znamená, že poistný vzťah týchto poistencov v našej zdravotnej poisťovni nakoniec nevznikol,“ priblížila detaily za poisťovňu Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Štát Slovákom v minulom roku umožnil aj stiahnuť svoju prihlášku. Poisťovňa Dôvera zaznamenala takmer 11-tisíc žiadostí o takzvané späťvzatie. „Z tohto počtu sme akceptovali 9 296 žiadostí, ktoré spĺňali všetky zákonom stanovené náležitosti,“ uviedol PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Slováci majú aj tento rok možnosť zmeny do 30. septembra. Všetky tri poisťovne zdôrazňujú, aby si pred podpísaním prihlášky riadne overili všetky údaje a v prípade pochybností priamo kontaktovali ich pracovisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál