Na hlavný obsah

Benjamin Netanjahu zvažuje návrh dohody o prímerí Izraelu s Hamasom

Návrh zahŕňa napríklad postupné prepustenie izraelských rukojemníkov.

Benjamin Netanjahu zvažuje návrh dohody o prímerí Izraelu s Hamasom
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolá vo štvrtok (4. 7.) večer zasadnutie bezpečnostného kabinetu s cieľom prediskutovať reakciu hnutia Hamas k návrhu dohody o prímerí v Pásme Gazy. Ten v máji predstavil americký prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroj z úradu premiéra.

Zdroj dodal, že pred zasadnutím kabinetu bude Netanjahu o nových návrhoch Hamasu diskutovať so svojím vyjednávacím tímom, ktorý v mene Izraela rokuje o prímerí.

Izrael dostal v stredu (3. 7.) odpoveď hnutia Hamas na zmienený návrh dohody o prímerí zahŕňajúci prepustenie 120 rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu stále zadržiavajú v Pásme Gazy.

Agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaného palestínskeho predstaviteľa uviedla, že Hamas preukázal flexibilitu, pokiaľ ide o niektoré ustanovenia návrhu, ktoré by umožnili dosiahnuť rámcovú dohodu, ak by ju Izrael schválil.

Podľa Hamasu musí akákoľvek dohoda ukončiť už takmer deväť mesiacov trvajúcu vojnu v Pásme Gazy a zabezpečiť stiahnutie izraelských jednotiek z tejto palestínskej enklávy. Izrael však naďalej tvrdí, že pokým Hamas nezlikviduje, bude akceptovať jedine dočasné prestávky v boji.

Návrh prímeria zahŕňa postupné prepustenie izraelských rukojemníkov a stiahnutie izraelských síl v dvoch fázach. Hovorí tiež o prepustení palestínskych väzňov. Obnova Gazy a návrat tiel zosnulých rukojemníkov by pritom prišli v poslednej tretej fáze.

Vojna v Pásme Gazy začala po bezprecedentnom októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva v Gaze si odvtedy podľa údajov tamojších úradov kontrolovaných Hamasom vyžiadala už vyše 38-tisíc obetí na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet