Na hlavný obsah

Bieloruský prezident Lukašenko chce upraviť vzťahy s Poľskom. Zbrane však „musí udržiavať v pohotovosti“

Bielorusko je pripravené viesť dialóg s Poľskom týkajúci sa migračnej krízy.

Bieloruský prezident Lukašenko chce upraviť vzťahy s Poľskom. Zbrane však „musí udržiavať v pohotovosti“
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že chce, aby si jeho krajina „upravila“ vzťahy s Poľskom, no zároveň musí byť ostražitá a „udržiavať zbrane v pohotovosti“. Lukašenko to uviedol v utorok (16. 7.) na stretnutí absolventov vojenských univerzít v Minsku. Informovala o tom agentúra PAP.

Lukašenko uviedol, že je pripravený „upraviť vzťahy medzi Bieloruskom, Poľskom a Litvou, no zatiaľ nevidí reciprocitu“. Preto je podľa neho dôležité, aby bolo Bielorusko opatrné a pripravené brániť sa smerom na severozápad i západ.

Od leta 2021 prekročili alebo sa pokúsili prekročiť hranicu medzi Bieloruskom a Poľskom tisíce migrantov, najmä z Blízkeho východu. Varšava a Západ tvrdia, že prílev migrantov organizuje Minsk spolu s Moskvou v rámci „hybridného“ útoku s cieľom destabilizovať EÚ.

V pondelok (15. 7.) bieloruský minister zahraničných vecí Maxim Ryžankov uviedol, že Bielorusko je pripravené viesť dialóg s Poľskom, týkajúci sa migračnej krízy. Podľa jeho slov sa však Poľsko k bieloruskému návrhu nevyjadrilo. Namiesto toho začalo „klásť politické požiadavky,“ čo Minsk podľa neho považuje za „neprijateľné“.

Poľsko urobí všetko pre to, aby vyriešilo migračnú krízu na hraniciach s Bieloruskom, uviedol námestník poľského ministra obrany Cezary Tomczyk. Varšava dokonca už 10. júla avizovala, že zvažuje uzatvorenie hranice s Minskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet