Na hlavný obsah

Blahoželania aj tvrdenie, že pre EÚ je to zlá správa. Na zvolenie Ursuly von der Leyenovej reagovali aj slovenskí politici

Generálny tajomník NATO jej gratuloval.

Blahoželania aj tvrdenie, že pre EÚ je to zlá správa. Na zvolenie Ursuly von der Leyenovej reagovali aj slovenskí politici
Zľava Juraj Blanár (Smer-SD), Branislav Gröhling (SaS) a Milan Majerský (KDH). Foto: TASR/koláž STVR

Na výsledok hlasovania o pozícii predsedu Európskej komisie reagovali viacerí politici. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gratuloval Ursule von der Leyenovej a pripomenul, že partnerstvo NATO s Európskou úniou prispieva k posilneniu bezpečnosti v Európe ale aj mimo nej.

Kremeľ, na druhej strane, varuje pred stupňovaním napätia, ku ktorému podľa neho prispieva práve Ursula von der Leyenová. Prinášame aj reakcie slovenských politikov.

„Rešpektujem rozhodnutie 401 europoslancov, ktorí hlasovali za Ursulu von der Leyenovú. Blahoželám jej k zvoleniu, ale zároveň vyzývam, aby venovala adekvátnu pozornosť strednej Európe. My a naši susedia sme boli vystavení zvýšenému tlaku pri nelegálnej migrácii, pri umožnení obchodovania s ukrajinským obilím, na čo doplácali naši poľnohospodári a rovnako aj dopadom nefunkčných sankcií voči Rusku, čím trpí aj slovenské hospodárstvo,“ povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD).

Reakciám na znovuzvolenie Ursuly von der Leyenovej za šéfku EK sa v Správach venoval redaktor Filip Jackuliak

„Je to zlá správa pre Európsku úniu, pretože v posledných voľbách do Európskeho parlamentu veľká väčšina voličov vyjadrila nespokojnosť s tým, akým spôsobom smeruje EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej. Žiaľ, má väčšinu, ale som veľmi rád že poslanci strany Smer-SD v EP nehlasovali za túto kandidátku,“ okomentoval poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD).

Majerský: Očakávame, že sa bude venovať problémom ľudí

„Oceňujem, že Ursula von der Leyenová zaradila medzi priority Komisie na najbližšie roky aj slobodu médií, ochranu právneho štátu a bezpečnejšie sociálne médiá. Sú to zásadné a aktuálne témy pre Slovensko i Európu,“ uviedla poslankyňa EP Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS).

„To, čo za uplynulých päť rokov dokazovala v riadení Komisie vzbudzuje vo mne veľké rozpaky a aj nedôveru. Výkon, ktorý poznáme, si nemyslím, že postačuje na uskutočnenie hĺbkovej reformy, ktorú Európska únia životne potrebuje,“ vyhlásil poslanec NR SR Karol Farkašovský (SNS).

„Aj keď môžeme mať výhrady voči niektorým jej názorom, tak, samozrejme, jasne prezentovala udržateľnosť Európskej únie. Jasne prezentovala podporu Ukrajine a vedela komunikovať s jednotlivými štátmi,“ skonštatoval poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).

„KDH rešpektuje, že sa členské štáty a Európsky parlament zhodli na šéfke EK Ursule von der Leyenovej. Očakávame však, že sa Európska komisia pod jej vedením bude venovať oveľa viac problémom ľudí a bude riešiť skutočné potreby občanov Európskej únie,“ zdôraznil poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet