Na hlavný obsah

Blesk udrel do kostolnej veže a odhalil jej tajomstvo. Farníci ostali z nálezu prekvapení

Veľké prekvapenie ich čakalo v odpadnutej časti veže.

Blesk udrel do kostolnej veže a odhalil jej tajomstvo. Farníci ostali z nálezu prekvapení
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Šťastie v nešťastí mali farníci v Španej Doline. Silná búrka síce poškodila vežu historického kostola, no našli v ňom časovú schránku z 19. storočia. Nález teraz preskúma pamiatkový úrad.

Počas búrky blesk udrel do veže kostola. Jej vrchná časť s krížom sa zrútila na klenbu chrámu. „Nezasiahla trámy zasiahla len šindľovú výplň a práve vplyvom toho kríža sa zastavila na streche, zakliesnila a tým pádom nepostupovala ďalej a neprerazila celú strechu,“ opísal titulárny organista Matúš Kucbel.

Prekvapivému objavu v kostolnej veži v Španej Doline sa v Správach venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

Už to považovali farníci za veľké šťastie. Strechu sa vďaka starostke obce podarilo za dva dni opraviť. Veľké prekvapenie ich však čakalo práve v odpadnutej časti veže.

„Nález z roku 1858, ktorý tu zanechali predkovia. Sú to dve listiny, zbierka mincí a všetko to bolo uložené naozaj v krásnych dobových drevených nádobách. Našla sa tam aj jedna kovová nádoba. Svojím vizuálom pripomína, že by mohlo ísť ešte o staršiu časovú schránku možno o nejaký barokový odkaz,“ hovorí Kucbel.

Predmety preskúmajú odborníci

Súčasťou listín v latinčine a maďarčine bol menoslov ľudí, ktorí sa pravdepodobne podieľali na obnove veže. Všetky predmety teraz budú musieť preskúmať odborníci.

„Vzhladom na to, že ide o vec pamiatkovej hodnoty, tak krajský pamiatkový úrad vydá rozhodnutie o ďalšom postupe. Určí prioritne spôsob konzervácie a spôsob ochrany tohto nálezu. Dávalo sa to odjakživa, je to taká stopa napríklad po donátoroch obnovy alebo správcoch alebo významných osobnostiach v danom čase,“ vysvetlila riaditeľka Krajského pamiatkového úradu BB Mária Flórová.

Časovú schránku s historickými nálezmi vrátia späť do veže a vložia do nej aj nové predmety zo súčasnosti, aby sa spoločne zachovali pre ďalšie generácie.

Ešte predtým, kým sa podarí obnoviť samotnú vežu, chcú tieto predmety vystaviť, aby si ich mohla pozrieť aj verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny