Na hlavný obsah

Blesk zasiahol strechu domu, domácnosti sú bez elektriky. Silné búrky v Česku zanechali za sebou spúšť

Silné búrky sa v Česku môžu vrátiť.

Blesk zasiahol strechu domu, domácnosti sú bez elektriky. Silné búrky v Česku zanechali za sebou spúšť
Búrky spôsobili v Česku značné škody. Foto: HZS Pardubický kraj/STVR

Českí hasiči kvôli silným búrkam v stredu (10. 7.) popoludní a v noci na štvrtok (11. 7.) zasahovali vo viac než 940 prípadoch, uviedli to na sociálnej sieti X. Počasie komplikovalo situáciu na železnici aj v energetike, viaceré detské tábory sa museli evakuovať. Podľa servera Novinky.cz boli vo štvrtok ráno tisícky domácností stále bez elektriny.

„Od včerajšieho popoludnia sme zasahovali vo viac než 946 prípadoch v súvislosti so silnými búrkami. Najviac technických pomocí evidujeme v krajoch Stredočeskom, Juhočeskom a Úsťanskom,“ spresnili hasiči. Okrem odpratávania popadaných stromov pomáhali aj s odčerpávaním vody zo zatopených pivníc, ale tiež pri ďalších situáciách.

Napríklad v jednej z obcí v Pardubickom kraji zasiahol blesk strechu domu, ktorá začala horieť. Hasiči plamene zlikvidovali, ale škoda zatiaľ nie je stanovená, pretože majiteľ domu je odcestovaný na dovolenke.

Pozrite si, aké škody napáchali silné búrky v Česku:

V inej obci spadol strom na zaparkované auto a v ďalšej v areáli detského tábora, nikomu sa podľa servera Novinky.cz nič nestalo. Viacero táborov v rôznych krajoch sa však muselo evakuovať.

Po búrkach zostali bez elektriny tisícky domácností, a to najmä v Juhočeskom kraji. Z pôvodných 18-tisíc domácností, ktorým prúd v noci vypadol, sa podľa hovorcu spoločnosti EG.D. Lubomíra Budného podarilo vo štvrtok ráno tento počet znížiť na 12-tisíc. Výpadky nastali aj v Pardubickom a Královohradeckom kraji.

Štvrtok bude podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v porovnaní so stredou pokojnejší. „Síce sa miestami vytvoria prehánky alebo búrky, tie už nebudú tak silné a spôsobujúce škody, ako boli búrky, ktoré sa vyskytli včera popoludní, večer a v noci na dnešok,“ uviedli meteorológovia na sieti X.

Teploty by podľa nich mali na väčšine územia dosiahnuť maximálne 26 až 30 stupňov, pričom na južnej Morave to môže byť až 32 stupňov. Veľmi silné búrky sa môžu vrátiť v piatok.

Škody po silných búrkach v Česku aj v Nemecku zosumarizovala v Správach redaktorka Klaudia Mikolášová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet