Na hlavný obsah

Bojnická zoo prišla o svoju pýchu: Leva Aslana museli pre ťažkú chorobu utratiť

Aslan prišiel do Bojníc ako dvojročný.

Bojnická zoo prišla o svoju pýchu: Leva Aslana museli pre ťažkú chorobu utratiť
Lev Aslan z bojnickej zoo. Foto: STVR

Pýchu bojnickej zoo leva Aslana už návštevníci vo výbehu neuvidia. Ťažká choroba a bolesti ho trápili niekoľko týždňov. Veterinár rozhodol o jeho utratení. Strata je o to ťažšia, že levy berberské vo voľnej prírode vyhynuli. Tento druh prežíva len v zajatí.

Aslana odteraz pripomína v bojnickej zoo len veľká fotografia vo výbehu. „Bol to naozaj kráľ našej zoo, aj sa tak správal, aj tak vyzeral. Bol veľmi obľúbený a bude nám veľmi chýbať,“ uviedla hovorkyňa Národnej zoo Bojnice Andrea Klasová.

Zdravotný stav leva Aslana sa začal zhoršovať pred niekoľkými týždňami. Najskôr začal krívať. A v posledných dňoch už jednu končatinu vôbec nepoužíval. Nasledovali vyšetrenia. Výsledky ukázali nevyliečiteľný veľký nádor v oblasti lopatky.

Utrateniu leva Aslana sa v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Ani chirurgicky, ani medikamentóznou terapiou nebolo možné zvrátiť tento stav. Nádor mu rozpustil celú lopatku a končatina sa ako keby oddelila od tela. Spôsobovala mu veľké bolesti,“ ozrejmil veterinár Národnej zoo Bojnice Michal Belák.

Aslan prišiel do Bojníc ako dvojročný. Neskôr k nemu pribudli dve samice Buba a Gina. V roku 2014 sa stal otcom Ramzesa a Zary – prvých mláďat leva berberského narodených v tejto zoologickej záhrade. Zara však uhynula a Ramzes žije v Holandsku. Čo bude s tunajším chovom ďalej, nie je jasné.

„O nového leva sa teraz nebudeme ani snažiť. Potrebovali by sme spraviť nové expozičné priestory. Samice sú ročník 2005 a tie tu budú zrejme na dožitie,“ povedal zoológ Národnej zoo Bojnice Andrej Duchoň.

Leva berberského vo voľnej prírode videli naposledy v 40. rokoch minulého storočia. Odvtedy žije len v zoologických záhradách a v súkromných chovoch po celom svete. V zajatí sa dožívajú približne 15 až 25 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko