Na hlavný obsah

Briti si volia nový parlament. Favorit je jasný, voľby môžu otriasť tamojšou politickou scénou

Konzervatívcom hrozí silná porážka.

Briti si volia nový parlament. Favorit je jasný, voľby môžu otriasť tamojšou politickou scénou
Líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Briti si vo štvrtok (4. 7.) volia nových členov dolnej komory parlamentu vo voľbách, ktoré môžu otriasť politickou scénou na ostrovoch.

K drvivému víťazstvu podľa všetkého smerujú stredoľaví labouristi, ktorí doteraz stáli na čele opozičných síl. Naopak, pravicovej Konzervatívnej strane po 14 rokoch hrozí podľa volebných modelov porážka, akú v modernej ére nezažila.

Hlasovacie miestnosti sa v krajine s takmer 70 miliónmi obyvateľov otvorili o 07.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), hlasovať potom voliči môžu do 22.00 h.

Krátko po zatvorení volebných miestností zverejní televízna stanica odhad rozdelenia 650 kresiel v Dolnej snemovni vypracovaný na základe vypytovania voličov pri hlasovacích miestach. Konečné výsledky by mali oznámiť v piatok (5. 7.) doobeda.

Volebná noc môže priniesť prekvapenia

Prekvapivý júlový termín volieb určil šéf konzervatívnej vlády Rishi Sunak, ktorý nechal doterajšiu snemovňu rozpustiť na konci mája. Od nástupu do funkcie v roku 2022 sa podobne ako jeho strana potýka s veľmi nízkou popularitou a konzervatívci v krátkej kampani svoju masívnu stratu v prieskumoch na labouristov nijako zásadne nestiahli.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že Sunaka v Downing Street, sídle britských premiérov, po voľbách vystrieda niekdajší prokurátor Keir Starmer. Ten Labouristickú stranu vedie od roku 2020.

Ak sa papierové predpoklady naplnia, prevezme Britániu sužovanú hlbokými problémami, od stagnujúcej ekonomiky cez zlý stav verejných služieb až po nedôveru v politikov. Labouristi svoju kampaň postavili na jednoduchom prísľube zmeny. Od radikálnejších plánov z minulých rokov v sociálnej či klimatickej sfére ale pod Starmerovým vedením ustúpili.

Líder labouristov Keir Starmer.
Líder labouristov Keir Starmer.Foto: TASR/AP

Labouristi síce v poslednom čase dominujú prieskumom preferencií so zhruba dvadsaťbodovým náskokom na konzervatívcov. No volebná noc môže priniesť viacero prekvapení.

Poslanecké mandáty sa v Británii nerozdeľujú podľa celkového podielu hlasov, ale po jednotlivých volebných obvodoch. Rozloženie síl v snemovni tak nie je jednoduché odhadnúť.

Predvolebné modely však naznačovali, že labouristi smerujú k rekordne vysokému zisku mandátov. Mohli by obsadiť až takmer 450 z celkových 650 kresiel. Konzervatívci by sa z 365 mandátov získaných v roku 2019 mohli prepadnúť aj zhruba na 100. To by bol pre nich jednoznačne najhorší výsledok za viac ako 100 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál