Na hlavný obsah

Brusel si posvieti na slovenské peniaze. Európska komisia nám hrozí pokutami

Vláda musí dostať rozpočet pod kontrolu.

Brusel si posvieti na slovenské peniaze. Európska komisia nám hrozí pokutami
Premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zlý stav slovenských verejných financií znepokojil Brusel. Európska komisia nám odkázala, že rozpočet musíme dostať pod kontrolu, inak môžu prísť pokuty. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) hovorí, že ďalšie opatrenia má pripravené a zadlžovanie sa v najbližších troch rokoch skončí.

Slovensko porušuje ekonomické pravidlá Európskej únie. Európska komisia (EK) preto spustila procedúru, ktorou chce vládu prinútiť znížiť deficit.

„EK skonštatovala existenciu nadmerného deficitu v prípade Slovenska a ďalších šiestich členských krajín EÚ. Pokiaľ toto potvrdí aj Rada, tak EK na jeseň prijme odporúčania, ktoré sa budú týkať prípadných úprav a lehôt na odstránenie nadmerného deficitu,“ ozrejmila hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková.

Stavu verejných financií sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Dôvod, prečo EK toto kontroluje, je hlavne preto, že pokiaľ krajiny, ktoré sú spolu v menovej únii, majú príliš vysoké dlhy alebo deficity, tak to má nepriaznivý vplyv na ekonomiky ostatných krajín, ktoré majú spoločnú menu euro,“ vysvetlil člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Členské krajiny by mali udržiavať rozpočtový deficit pod tromi percentami HDP. V prípade Slovenska Komisia očakáva takmer dvojnásobné číslo.

„Celý rozpočet je už niekoľko rokov nastavený veľmi expanzívne, čiže výdavky sú výrazne vyššie než príjmy. Začalo to už v roku 2019 a pokračuje to viac-menej doteraz. Všetky vlády medzitým sa oveľa viac sústredili na zvyšovanie výdavkov než na to, aby našli príjmy alebo znížili iné výdavky,“ dodal Šuster.

Kamenický má plán, dohoda v koalícii však nie je

Vláda schválila v tomto roku nové dane na sladené nápoje a tabakové výrobky. Minister financií avizuje aj ďalšie opatrenia. Snahou je zastaviť zadlžovanie do roku 2027. Zatiaľ však chýba politická dohoda. „Mám to vyskladané, samozrejme, ale potrebujeme najprv dohodu všetkých koaličných strán,“ povedal Kamenický.

„Zatiaľ realita je, že asi jedna štrnástina potrebného šetrenia bola prijatá a schválená. Všetko ostatné zatiaľ o tom nevieme, minister Kamenický mlčí,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

„Jedna vec je dohoda, druhá vec je musia sa pripraviť nejaké implementácie. Napríklad finančná správa alebo iné inštitúcie, ktoré budú do toho zapojené. A, samozrejme, budeme musieť ešte upraviť niektoré legislatívne veci. To je všetko to, na čom na ministerstve financií pracujeme,“ doplnil Kamenický.

Minister má teraz dva roky na to, aby Brusel presvedčil, že deficit zníži. V opačnom prípade môže Slovensku hroziť pokuta vo výške stoviek miliónov eur. Doteraz však Komisia takúto sankciu proti členskému štátu neuplatnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika