Na hlavný obsah

Intenzívne búrky spôsobili energetickú kalamitu. Na západnom Slovensku vyhlásili mimoriadnu situáciu

Bez elektriny je stále viac ako 11-tisíc odberných miest.

Intenzívne búrky spôsobili energetickú kalamitu. Na západnom Slovensku vyhlásili mimoriadnu situáciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Večerné a nočné búrky v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili energetickú kalamitu. Ako informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš, počas noci zasiahli výpadky elektriny viac ako 30-tisíc odberných miest. Aktuálne je bez elektriny ešte viac ako 11-tisíc odberných miest.

Dôvodom pribúdajúcich porúch na elektrických vedeniach vysokého a nízkeho napätia boli najmä stromy a konáre popadané na vodiče, poškodené izolátory a pretrhané vodiče.

„Vďaka riadeniu dispečerov a nasadeniu pohotovostných pracovníkov sa počas noci podarilo počet zasiahnutých odberateľov znížiť. Energetici riešia poruchy na 30 vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 250 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť približne 70 porúch,“ uviedol Gejdoš.

Doplnil, že najviac zasiahnutými okresmi sú Považská Bystrica, Ilava, Bytča, Čadca, Prievidza a Rimavská Sobota. „Na niektorých miestach už elektrikári intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú poškodené časti vedení.

Dĺžka opráv bude závisieť od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Predpokladáme, že v priebehu najbližších hodín sa podarí obnoviť dodávku prúdu pre väčšinu zasiahnutých domácností,“ dodal hovorca SSD.

Energetická kalamita postihla aj západ

Mimoriadna situácia pre výpadok elektrickej energie vplyvom silného vetra a búrok je vyhlásená na takmer celom území západného Slovenska.

Aktuálne je približne šesťtisíc odberných miest bez elektrickej energie, celkovo bolo výpadkom elektrickej energie postihnutých viac ako 135-tisíc zákazníkov. Informovala o tom hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej (ZSD) Michaela Dobošová.

„Vplyvom nepriaznivého počasia – silného vetra a intenzívnych búrok – sme včera v noci zaznamenali na západnom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektrickej energie,“ priblížila hovorkyňa.

Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre a polámané stožiare.

Západoslovenská distribučná deklaruje, že na odstraňovaní porúch sa intenzívne pracuje. „Tam, kde to bolo možné, sme zabezpečili presmerovanie tokov v rámci fungujúcej technologickej infraštruktúry. Práce na odstraňovaní porúch neustále pokračujú,“ uviedla Dobošová.

Vzhľadom na závažnosť si niektoré poruchy vyžadujú dlhší čas na opravu. „Preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa. Zákazníkov preto prosíme o trpezlivosť,“ uzavrela.

Vysoké teploty pokračujú

Teploty v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance môžu počas soboty vystúpiť na 38 stupňov Celzia. Upozorňuje na to na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami. Trvá od soboty 12.00 h do 19.00 h.

Na zvyšku východného Slovenska a v prevažne južných okresoch vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť 35 až 36 stupňov.

SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami, v týchto lokalitách môže teplota vystúpiť na 33 až 34 stupňov. Výstrahy sa týkajú celého Banskobystrického a Košického kraja, Prešovského kraja s výnimkou okresu Poprad a Nitrianskeho kraja okrem okresu Topoľčany. Výstrahy platia od 12.00 h do 19.00 h.

Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí od 11.00 h až do nedele (14. 7.) rána 8.00 h. Týka sa celého Žilinského, Košického a Prešovského kraja, väčšiny okresov Banskobystrického kraja a niektorých okresov Trenčianskeho kraja. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko