Na hlavný obsah

Blesky zabíjali v Nemecku, Rakúsku a v Bulharsku. Medzi obeťami je aj dieťa

Jeden z bleskov zasiahol osemčlennú rodinu.

Blesky zabíjali v Nemecku, Rakúsku a v Bulharsku. Medzi obeťami je aj dieťa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Blesk v nedeľu (21. 7.) zabil 18-ročného mladíka na najvyššej nemeckej hore Zugspitze. V Dolnom Sasku zasa záchranári po zásahu bleskom museli oživovať dve deti. V rakúskych Alpách potom blesk pripravil o život 22-ročného muža. O následkoch búrlivého počasia informovali agentúry DPA a APA. V bulharských horách zabil blesk muža a dieťa.

Nemca, ktorý na najvyššiu horu spolkovej republiky vyrazil s dvojicou priateľov, zabil blesk, keď sa nachádzal pár desiatok metrov od tamojšej výhliadkovej terasy. Snahy záchranárov skomplikoval fakt, že pre zlé počasie nemohol na miesto vyraziť vrtuľník a nejazdila lanovka.

Búrlivé počasie takmer skončilo tragédiou aj v dolnosaskom Delmenhorste, kde blesk zranil osem členov jednej rodiny, ktorá sa schovala pod stromom. Záchranári potom museli oživovať päťročného chlapca a 14-ročné dievča. Do nemocnice ich previezli v ohrození života. V starostlivosti lekárov skončilo aj šesť ďalších členov rodiny.

V alpskej krajine blesk zabil Rakúšana, ktorý si vyrazil na túru so svojou matkou a bratom v salzburskej oblasti Stubachtal. Kým členovia jeho rodiny sa pred búrkou schovali pod skalným výbežkom, muž pokračoval v pochode, čo sa mu stalo osudným. Nedokázal ho oživiť jeho brat, ktorý ho našiel, ani záchranár, ktorý na miesto dorazil vrtuľníkom.

Muž a dieťa zomreli po zásahu bleskom v bulharskom pohorí Stará planina. Ďalšie dieťa zásah blesku vo výške okolo dvetisíc nadmorských metrov prežilo a bolo prepravené vrtuľníkom do mesta Karlovo v centrálnej časti krajiny, uviedla stanica BNR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet